Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
16/02/2019 14:25:35
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Sant Andreu m'apassiona

Home |
25/06/2018

L'Ajuntament ensinistra una gossa per ajudar una nena amb autisme

L'Ajuntament ensinistra una gossa per ajudar una nena amb autisme

El 'Projecte Lucía' de la Policia Local avança amb el lliurament de l'animal a la família de l'afectada

L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha lliurat a una nena amb un trastorn de l'espectre autista (TEA) una gossa ensinistrada amb la que continuarà el seu programa de teràpies per millorar la seva qualitat de vida.

La iniciativa està en el marc de l'anomenat "Projecte Lucía" [en honor a l'afectada], un projecte de la Policia Local de la ciutat, que compta amb una Unitat Canina referent a Espanya, que preveu ensinistrar gossos per ajudar a persones amb discapacitat i fomentar l'adopció d'animals.

La Lucía és la primera nena de la ciutat que s'ha beneficiat del programa i ja té a casa seva la Checa, la gossa de set anys que la Policia Local ha ensinistrat específicament per a ella.

L'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha subratllat la importància "de posar a l'abast de totes les persones amb problemes el màxim nombre de recursos per millorar la seva qualitat de vida".

Llorca ha destacat els beneficis de les teràpies amb animals per ajudar a les persones amb diversos trastorns, malalties mentals o discapacitats.
 
L'inspector en cap de la Policia Local de Sant Andreu de la Barca, Jordi Bernat, ha destacat que "el projecte ha començat amb la Lucía però ja hi ha quatre persones més que s'han adreçat a l'Ajuntament per tenir un gos d'aquestes característiques".

D'entre les persones que s'han adreçat a l?Ajuntament hi ha menors però també adults afectats per diverses discapacitats.

El responsable de la Unitat Canina de Sant Andreu de la Barca, Javier Gómez, ha explicat que "el programa que duem a terme és molt complex, ens ha portat molt de temps trobar un gos adequat a les necessitats de la Lucía i ara hem de fer un seguiment per veure com es produeix l'adaptació a casa de la menor?.

"Quan estiguem convençuts que aquest cas funciona perfectament començarem a treballar amb un segon afectat", ha dit Gómez.

Les capacitats terapèutiques dels gossos

L'objectiu del programa és aprofitar les capacitats terapèutiques dels animals per millorar la qualitat de vida dels afectats er TEA i promoure l'adopció de gossos.

Aquests animals tenen una alta capacitat per treballar amb persones afectades de TEA, i d'altres afectacions neurològiques o psiquiàtriques, ja que contribueix a augmentar la interacció social i l'autoestima, a disminuir les conductes auto estimulatòries, a incrementar les conductes de joc i a promoure un major i millor ús de la llengua.

Amb l'animal es pot facilitar l'adquisició de noves conductes, ja sigui perquè les reforça, perquè les guia i els hi dona suport o perquè les modela.

L'objectiu final és augmentar la motivació de l'usuari per assolir els objectius establers amb major efectivitat i eficiència i d'una manera més amable, divertida i lúdica per la menor.

El TEA és un trastorn neurobiològic del desenvolupament, que ja es manifesta durant els tres primers anys de vida i que perdura durant tot el cicle vital.

Els símptomes fonamentals són deficiències persistents en la comunicació i en interacció socials i patrons restrictius i repetitius de comportament, interessos o activitats.

Segons dades de la Federació d'Autisme de Catalunya al nostre país hi ha unes 75.000 persones afectades, en major o menor grau, d'aquest trastorn.