Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
16/02/2019 15:04:51
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Sant Andreu m'apassiona

Home |
29/06/2018

L'Ajuntament s'afegeix al pacte comarcal per a gestionar i protegir el territori agrícola i forestal del Baix Llobregat

L'Ajuntament s'afegeix al pacte comarcal per a gestionar i protegir el territori agrícola i forestal del Baix Llobregat

Sant Andreu de la Barca, el Consell Comarcal i 15 consistoris més signen un conveni pel desenvolupament de les Muntanyes del Baix

L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i 15 consistoris més del territori han signat un conveni que es marca com a finalitat la col·laboració institucional per a la protecció, millora i desenvolupament integral del territori agroforestal de les Muntanyes del Baix.

Aquest acord té el seu origen en el conveni que fa 10 anys van signar deu ajuntaments de la comarca, a més d'Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès) amb la finalitat de gestionar de manera integrada les zones agrícoles i forestals d'aquests municipis.

La zona en qüestió es va batejar com a Muntanyes del Baix i sumava 12.082 hectàrees.

Ara s'afegeixen nous ajuntaments a aquest conveni, entre d'altres el de la nostra ciutat, que considera com a àmbit territorial de les Muntanyes del Baix els espais no urbanitzables de muntanya de la comarca del Baix Llobregat situats entre el delta del Llobregat, el riu Llobregat, el riu Anoia i el Parc del Garraf, conformant un nou àmbit geogràfic coherent.

El Consell Comarcal assumirà les funcions de coordinació de les institucions signants, així com de representació del conjunt d'aquestes en tot allò relacionat amb el desenvolupament de les línies d'actuació previstes en el Pla Director.

A més es crearà l'Oficina tècnica, ubicada a la seu del Consell Comarcal, que serà el punt de coordinació de les actuacions derivades del conveni i el punt relació amb els tècnics dels ajuntaments.

Els consistoris que s'han sumat a la iniciativa, a més del de Sant Andreu de la Barca, són els de Begues, Gavà, Viladecans, Sant Climent de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Torrelles de Llobregat, Pallejà, la Palma de Cervelló, Cervelló, Vallirana, Corbera de Llobregat, Martorell i Castellví de Rosanes.

Els municipis implicats comparteixen la voluntat de treballar conjuntament des de les competències municipals i comarcals per tal que el territori de muntanya no urbanitzable d'aquests municipis no inclòs en cap parc, i que conforma un espai continu, tingui un futur com a espai natural tot preservant els seus valors, i com a espai actiu amb el desenvolupament de les seves potencialitats econòmiques agroforestals i de lleure.

L'objecte d'aquest conveni és establir els objectius i els mecanismes de coordinació entre les institucions signants, per tal de desenvolupar estratègies i accions orientades a la protecció, millora i desenvolupament del patrimoni natural, les activitats agrícoles i forestals, les infraestructures d'ús públic i de lleure, i les activitats econòmiques compatibles amb el medi agroforestal de les Muntanyes del Baix, des d'una perspectiva integral d'aquest territori.

Actuacions concretes

Entre d'altres coses, el conveni signat preveu accions com ara la recuperació de la biomassa, es a dir, donar un ús als excedents de fusta dels boscos.

D'altres accions que es preveuen són elaborar un pla d'ordenació de camins i de prevenció d'abocaments incontrolats; establir un model de senyalització homogènia en tot l'àmbit; elaborar un inventari del patrimoni natural o cultural de la zona; instal·lar talla focs naturals a punts estratègics dels boscos, contribuint a la conservació del medi, o crear franges contra incendis.
 

Altres notícies