Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
15/02/2019 21:52:24
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Actualitat

01/02/2018

L'Ajuntament posa en marxa un programa de teràpia assistida amb gossos per a nens amb autisme

L'Ajuntament posa en marxa un programa de teràpia assistida amb gossos per a nens amb autisme

Els animals augmenten la interacció social i l'autoestima, incrementen la confiança i promouen un millor ús de la llengua

L'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha posat en marxa un programa de teràpia assistida amb gossos per a nens afectats per un trastorn de l'espectre autista (TEA).

L'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, i l'inspector en cap de la Policia Local, Jordi Bernat, han presentat aquesta tarda un programa que desenvolupa la Unitat Canina del cos municipal.

Els membres d'aquesta unitat, que per la seva trajectòria i antiguitat és referent a Espanya, treballen des de fa mesos amb una nena afectada per TEA i el seu entorn perquè es pugui beneficiar dels avantatges terapèutics que ofereix relacionar-se, jugar i cuidar un gos.

L'alcalde ha apuntat que "l'objectiu de la iniciativa és aprofitar tots els recursos que podem tenir al nostre abast per ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per un trastorn d'aquestes característiques".

L'animal que treballa en aquest projecte és la Kènia, la gossa més veterana de la Unitat Canina, que pel seu caràcter dòcil, amable, simpàtic i afable és ideal per aquesta feina.

"És un animal molt tranquil i pacient que no s'espanta ni té conductes brusques. Són tots ells elements fonamentals que ha de tenir un gos per convertir-se en un gos terapèutic?, segons ha explicat l'inspector en cap de la Policia Local.

El treball amb l'animal augmenta la interacció social i l'autoestima, disminueix les conductes auto estimulatòries, incrementa les conductes de joc i promou un major i millor ús de la llengua.

La teràpia assistida amb animals que fa la Unitat Canina completa d'altres accions que du a terme la menor i la seva família i d'aquesta manera al seu programa de treball i estimulació hi introdueix un element diferent i cridaner, com ara un gos, que trenca amb la resta de teràpies mes tradicionals i pot donar un punt d'estimulació a la nena.

En aquet cas, el gos té una funcionalitat clara a les intervencions ja que amb ell es pot facilitar l'adquisició de noves conductes, ja sigui perquè les reforça, perquè les guia i els hi dona suport o perquè les modela.

L'objectiu final és augmentar la motivació de l'usuari per assolir els objectius establers amb major efectivitat i eficiència i d'una manera més amable, divertida i lúdica per la menor.

Actualment els responsables de la Unitat Canina treballen amb la Kenia però de manera paral·lela estan formant un gos perquè el pugui adoptar l'afectada i que pugui viure amb ella i amb la seva família.