Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
27/01/2020 21:59:19
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Com et podem ajudar

Com et podem ajudar 

Què haig de fer per prevenir una plaga?


A L’ESTIU TOTA CUCA VIU

Les paneroles es troben principalment al clavegueram, àrees on es preparen i s’emmagatzemen aliments, als soterranis, llocs d’acumulació de residus orgànics com contenidors d’escombreries...

Mesures correctores i preventives:

S’ha de mantenir en bon estat el sistema de desguassos i canonades, així com qualsevol altra connexió amb el sistema de clavegueram per evitar l’accés a l’interior de les edificacions, així com tenir un bon sanejament de l’edifici per evitar que trobin refugi, fonts d’aliment i humitats.
A la nit poden migrar a l’interior dels edificis en busca d’aliment a través de les portes i finestres mal ajustades.

Poll de cap és un paràsit que viu al cabell i s’alimenta de sang. Es pot sospitar de la seva presència per una intensa picor al cap.
Què cal fer?:
1.- Rentar el cabell amb un xampú normal.
2.- Esbandir el xampú i posar suavitzant de cabell ordinari o oli d’oliva.
3.- Es col•loca una tovallola o mocador blanc sobre les espatlles per facilitar la detecció dels possibles polls que puguin caure.
4.- Es pentina el cabell amb una pinta normal per desenredar-lo
5.- Una vegada desenredat, s’ha de pentinar amb una pinta llemenera (pinta molt fina amb pues metàl•liques molt juntes que es pot comprar a les farmàcies)
6.- Es pentina amb la llemenera des del cuir cabellut fins a l’extrem del cabell.
7.- Es revisa la presència de polls i llémenes a la pinta en cada passada. Per a facilitar-ne l’observació cal esbandir la pinta en un recipient blanc amb aigua sabonosa. Amb un cotó fluix es poden remoure els polls i les llémenes de la pinta.
8.- Es repeteix aquesta operació en totes direccions fins que s’hagi pentinat tot el cabell (entre 10 i 15 minuts).
9.- Finalment cal rentar el cabell de nou per eliminar el suavitzant o l’oli.
10.- Mentre el cabell encara estigui mullat, pentinar amb una pinta normal per desenredar novament i repetir el pentinat amb la llemenera per observar la possible presència de polls o llémenes que ens hagin passat inadvertits la primera vegada.

La transmissió de polls d’una persona a una altra es produeix principalment per contacte directe entre caps i l’intercanvi de pintes, gorres, tovalloles... Aquesta transmissió no està causada per falta d’higiene.

No es poden aplicar productes químics com a mètode preventiu, només en cas que estem segurs que hi ha polls, i sempre respectant acuradament les instruccions d’ús.

La roba personal, de llit, tovalloles... de la persona afectada s’ha de rentar amb aigua calenta i assecar amb una assecadora de roba a alta temperatura. Els articles que no puguin ser rentats amb aigua calenta (ninots de peluix, barrets, coixins...) es poden posar directament a l’assecadora de robar o tancar hermèticament en bosses de plàstic durant 2 setmanes. Cal aspirar les catifes, sofàs, seients del cotxe... que puguin haver entat directament en contacte amb la persona que pugui tenir polls.

 

Les rates són rosegadors que poden causar malalties. La millor manera d’evitar aquesta plaga es basa en mètodes d’exclusió i sanejament.
Els mètodes d’exclusió consisteixen en modificar l’estructura de l’edifici per evitar la seva entrada. Cal tenir en compte que qualsevol obertura superior a 12 mm ja els hi permet l’accés. El material que s’utilitzi per tapar aquests forats ha de ser resistent a les rates. Marges de portes i finestres, orificis d’entrada de canonades, orificis de ventilació, etc, són possibles punts d’entrada que cal tapar. Als desguassos cal posar sifons que evitin l’entrada des del clavegueram.
El sanejament també és molt important com a mesura preventiva: retirar materials de rebuig (runa, restes de fustes, fullaraca, maquinària gran abandonada...). Mantenir els aliments dels animals de companyia en contenidors de metall o vidre, recollir la fruita caiguda dels arbres, mantenir els contenidors d’escombreries tapats.
Si es decideix posar verí, cal que es col•loqui directament al cau, en buits de parets o altres espais morts, sempre en llocs inaccessibles pels nens i els animals domèstics.

 
Les vespes són insectes que poden presentar algun risc depenent de la sensibilitat de la persona a les seves picades.
Les altes temperatures de l’estiu les tornen més actives i agressives. Si el temps és núvol o fresc, o a primera hora del matí, estan molt més tranquil•les i és el millor moment per eliminar-les. És aconsellable protegir el cos amb vestimenta gruixuda, fins i tot amb guants de cuir. Es talla la tija per on penja el niu i es fica en un pot, dins del qual es fumiga i es tapa immediatament. Cal tornar-hi als pocs dies a fumigar perquè és possible que les larves hagin continuat amb el seu desenvolupament.


* Més informació a la web de la Diputació de Barcelona: http://www.diba.cat/cpu/

 


 

 

On et pots adreçar?

Ajuntament

Plaça de l'ajuntament, núm. 1

Horari: de 9h a 14h i dijous de 16h a 19h

Telèfon: 93 635 64 02

Fax: 93 635 64 12

Correu electrònic: mplacueva@sabarca.cat