Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
11/12/2018 23:50:09
Inici | Contacte | Mapa Web
Català | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ajuntament

Campanya municipal pel joc no sexista

Regalar una joguina, un llibre o un videojoc no és una qüestió neutral. Quan ho fem estem impulsant una forma de jugar, un futur mode de vida pels nens i nenes.

Si continuem dividint els jocs d'acord amb els patrons tradicionals de gènere, estarem resignant-nos a que els nens i nenes d'avui formin part d'un món desigual i estereotipat.

Si fem crítica, compartim jocs, deixem de banda els complexos, i oblidem els jocs agressius i sexistes els nens i nenes creixeran més lliures i iguals!

Encara que a la pràctica no hi hagi jocs de nois o jocs de noies, nosaltres (les famílies, escoles i fins i tot els mitjans de comunicació) limitem el seu us seguint uns cànons de comportament o d'imatge. De fet, si continuem dividint els jocs d'acord amb els patrons tradicionals de gènere, estarem resignant-nos a que els nens i nenes d'avui formin part d'un món desigual i estereotipat.

La solució no passa tampoc per una inversió, es a dir, que per exemple els nens juguin només amb nines i les nenes només a futbol, sinó que arribem un nou estatus que superi la divisió actual, i permeti que tots els nens i nenes juguin indistintament a tot tipus de jocs (desestimant en tots els casos aquells agressius i violents)

Així, amb l?objectiu de promoure la igualtat de dones i homes i el respecte a la diversitat l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca impulsa una campanya pràctica i pedagògica sota el títol ?Jugar en igualtat per créixer lliures? dirigida a les famílies, centres educatius i ciutadania en general.

Compte amb la publicitat sexista

Tot i que cada vegada més s'inclouen ambos sexes en alguns anuncis, encara es transmet l'agressivitat com a forma de comportament dels nois, front unes dones totalment submises.

Habitualment s'anuncien els jocs de cotxes, aventures o esportius com destinats únicament a nens, mentre que els de nenes estan relacionats amb les tasques domèstiques, de cuidats familiars, etc.

Cal fer una visió crítica d'aquesta publicitat gens igualitària, ja que encara que sigui d'una forma subliminal limita les activitats a les que els nens o les nenes poden participar i marca tendències sexistes.

Al marge dret podeu trobar recursos on denunciar aquesta publicitat sexista per tal que l'Administració actuï en conseqüència. 

 

Consells per adquirir jocs i joguines en igualtat

-No hi ha colors de nens o de nenes

-Tampoc no hi ha joguines de nens o de nenes: poden jugar al mateix.

-Evita joguines, jocs o videojocs violents

-Selecciona joguines adaptades a l'edat del nen o nena

-Fomenta els jocs en equip i cooperatius

-Tracta que la diversitat, orígens o identitats sexuals siguin presents a les joguines

-Combina els jocs tranquils amb altres més actius

-Escolta les seves peticions, però sense dir sí a tot

-Si veieu anuncis o catàlegs de joguines feu-ho en família (comentant-los)  

 

Recull de llibres coeducatius i en valors

Els contes coeducatius són històries lliures d'estereotips, que mostren la diversitat social i fomenten el lliure desenvolupament de nois i noies. A més de poder comprar-los, els següents llibres els podeu trobar a la Biblioteca Aigüestoses, que hi col·labora en aquesta campanya. A més, a la zona infantil teniu disponible de forma habitual les seccions de "llibres amb valors", i "llibres amb emocions" amb històries molt interessants.

A la banda dreta de la web us podeu descarregar la Guia-recull de llibres amb alguns exemples, per adquirir-los o consultar-los a la Biblioteca.

 Versió per a imprimirImprimir