Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
20/02/2020 18:15:26
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Vista aèria de Sant Andreu de la Barca
Vista aèria de Sant Andreu de la Barca

Dades generals sobre la població

Sant Andreu de la Barca és una ciutat de Catalunya que es troba a uns vint quilòmetres al sudest de Barcelona, i que pertany a la comarca del Baix Llobregat, on es troba en el seu sector central.

El municipi es situat a la marge dreta del riu Llobregat, a uns vint quilòmetres de la desembocadura, i està limitat pels municipis de Corbera de Llobregat, Castellví de Rosanes, Martorell i Castellbisbal.

És el municipi més petit, en superfície, del Baix Llobregat i un dels més petits de Catalunya.

La població ocupa la major part del marge dret del riu dins de la denominada cubeta de Sant Andreu, una plana pluvial formada entre el congost de Martorell i la Roca d'Adroc i la desembocadura de la riera de Rubí.

El terme municipal s'enfila per les vores nordoccidentals de les muntanyes de l'Ordal, integrants del massís del Garraf i, alhora, de la Serralada Litoral, tallada verticalment per la vall del Llobregat.

Els límits del terme municipal són pel nord el terme de Castellbisbal, des del Llobregat, per la riera del Palau i seguint una línia paral·lela a l'antiga carretera N-II (que era molt possiblement l'antic camí ral). Des de l'alçada de l'antic Ca n'Albareda termeneja amb Martorell fins a l'esperó dels Tres Termes (límit NW). Des d'aquest punt i carenejant limita amb Castellví de Rosanes, que queda a l'oest, travessa perpendicularment la riera de Palau i segueix per la Costa de La Dama (223 metres d'altitud), Tossal del Pi Tallat (punt més alt del terme, amb 267 metres d'altitud) i Turó de les Ànimes. Pel sud limita amb Corbera de Llobregat, carenejant des del turño abans citat, pel serrat del Cap de Sàbat (221 metres d'altitud), arribant a la riera de Corbera i, per aquesta, al Llobregat (punt més baix del terme, a uns 30 metres d'altitud) que per l'est el separa de Castellbisbal.

Amb una ràpida observació de la morfologia geogràfica del terme municipal de Sant Andreu de la Barca s'observen dos àmbits ben diferenciats, el pla i la muntanya.

El pla es format en una part pel llit d'inundació del riu, quasi totalment pla, i una segona zona que passa gradualment a un pla inclinat en direcció al riu, amb ondulacions formades per torrents i rieres.

El sector muntanyós té un relleu suau i dibuixa un arc obert al nordest i format, al sud, pel Serrat de Cap de Sàbat (221 metres d'altitud), i a l'oest pel Tossal del Pi Tallat (267 metres d'altitud), Costa de La Dama (223 metres d'altitud) i fins arribar a Tres Termes. Enmig d'aquests dos braços muntanyosos hi ha el serrat d'En Canals, que orientat més o menys longitudinalment, emplama per l'oest amb la Costa de La Dama. El serrat d'En Canals té unes cotes inferiors als altres dos sectors (uns 40-30 metres per sota) i marca dues valls, la de Can Canals, al sud, i la vall del Palau, al nord, molt més oberta que la primera i integrada en el pla.

El terme de Sant Andreu de la Barca compta amb una sèrie de cursos fluvials superficials menors, que travessen i voregen el terme i desguassen al Llobregat pel seu mareg dret. En destaca la riera de Corbera, amb un conca de 13,33 quilòmetres quadrats i una longitut de 11,5 quilòmetres.Però amb aquesta riere el contacte és molt escadusser ja que constitueix el límit amb el terme de Corbera de Llobregat durant sols 800 metres.En segon lloc d'importància hi ha la riera del Palau, qur recull les aigües de la riera de can Mitjans i del torrent de la Gajola. Però també com en el cas anterior, la major part de la conca es troba fora del terme (pertany a Castellvi de Rosanes) i només en els seus darrers 2 quilòmetres, és dir quan entra en el pla del Llobregat, pertany a San Andreu, la meitat dels quals fan de límit amb Castellbisbal.Finalment s'han d'esmentar les rieres de Can Canals i d'en Po Canals (format pels torrents del Fondo, de Madius i de la Fava) amb conques molt més petites a les anteriors i plenament englobades dins del terme de Sant Andreu.

Les dues rieres més grans solen dur aigua durant tot l'any, encara que quan el cabal és reduït, a determinats indrets, l'aigua s'infiltra i la llera queda seca.Les rieres més petites son de règim torrencial, és a dir, d'escorriment de les aigües de pluja i romanen secs durant la resta de temps.

Dades básiques
Situació geogràfica:
Longitud: 1º 58' 37,5161' Est
Latitud: 41º 26' 57,1300' Nord
Superfície: 5,53 quilòmetres quadrats
Altitud mitjana: 42 metres sobre el nivell del mar.
Punt més alt: Pi Tallat (257 metres d'altitud).
Codi Postal: 08740
Codi estadístic: 08196
Codi municipal: 0819600000

Sant Andreu de la Barca forma part de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (MMAMB), de l'Entitat del Medi Ambient (EMMA), de la comarca del Baix Llobregat i del partit judicial de Martorell.

 Versió per a imprimirImprimir