Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
23/01/2019 23:26:43
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ajuntament

Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut

 

L'ajuntament de Sant Andreu de la Barca s'adherí al 2015 a l'estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut.

L'objectiu principal és promocionar la salut de la població, prevenir les malalties, les lesions i la discapacitat, actuant de manera integral durant tot el curs de la vida.

Al ple municipal celebrat el 29 d'abril de 2015 s'acceptà per unanimitat de tots els grups polítics l'adhesió de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca a l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salud (SNS), aprovada pel Consell Inter territorial del SNS el 18 de desembre de 2013, amb l'objectiu de guanyar anys de vida en bona salut i lliures de discapacitat. Aquesta iniciativa es desenvolupa en el marc del pla d'implementació de l'Estratègia per l'Abordatge de la Cronicitat en el Sistema Nacional de Salut.
 

Aquesta Estratègia proposa el desenvolupament progressiu d'intervencions identificades com a bones practiques i basades en l'evidència científica, dirigides a promocionar la salut, prevenir les malalties, les lesions i la discapacitat, actuant de manera integral durant tot el curs de la vida sobre factors com l'activitat física, l'alimentació, el tabac, l'alcohol i el benestar emocional, tenint en compte els entorns en els que viu la població i amb una vocació d'universalitat de les intervencions.
 

Les actuacions que l'Estratègia contempla en una primera fase es centren en:
-    Facilitar informació de qualitat per a que totes les persones puguin desenvolupar estils de vida saludables. Es a dir, recomanacions i recolzament a la ciutadania sobre com fer que els seus tils de vida siguin més saludables. A això és el que l'Estratègia nomena consell integral en estils de vida saludables.
-    Facilitar informació i col·laboració dels recursos (sanitaris o no) disponibles a la zona per promoure estils de vida més saludables; això és el que es denomina vincular el consell en estils de vida als recursos comunitaris. D'aquesta manera, es coordinaran els recursos oferts a l'entorn sanitari, amb els disponibles a la comunitat i a l'entorn educatiu.
-    Focalitzar aquestes accions a la població infantil, durant l'embaràs i la lactància i a la població adulta.
-    Actuar per a que la població de més edat mantingui el major nivell d'autonomia el màxim de temps possible.


Estratègia local

 

L'àmbit local es considera un entorn essencial per a l'Estratègia i per guanyar Salut en el municipi.
 

Els Governs Locals tenen una influencia directa en la salut de la població treballant conjuntament entre sectors i contant amb la participació dels ciutadans. Per això, la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies), a través de la RECS (Red Española de Ciudades Saludables) està promovent l'adhesió a dita Estratègia per part dels municipis.
 

L'adhesió de l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca a l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el sistema Nacional de Salud suposa en una primera fase, 2015-2016:
    1.- Constituir una Mesa intersectorial amb la participació de diferents Departaments Municipals per a treballar de forma conjunta en aquesta Estratègia i guanyar salut en un marc de Salut en totes les Polítiques. Aquesta Mesa identificarà sectors claus, es coordinarà amb els recursos dels diferents organismes supramunicipals de l'àmbit de la salut i estudiarà les necessitats i accions a desenvolupar en relació amb l'Estratègia.
    2.- Elaborar un Mapa de Recursos comunitaris per a la promoció de la salut i la prevenció.

En definitiva es tracta d'una intervenció coordinada entre administracions que respon als problemes de salut més rellevants dels ciutadans, oferint informació i alternatives saludables per millorar la qualitat de vida i la salut de la població.
 

 Versió per a imprimirImprimir