Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
21/02/2020 01:52:48
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Casa Pedemonte
Casa Pedemonte

Casa Pedemonte

La casa Pedemonte, situada al número 59 de la carretera de Barcelona, és un format rectangular amb tres façanes: una central i dos de laterals. Va ser construïda partint de la mitgera de l’altre edifici, per aprofitar l’estret terreny, que no permetia una altra forma de construcció. El seu arquitecte va ser Modest Feu i Estrada (1870-1933), sogre de Bonaventura Pedemonte i Falguera, el propietari, qui va encarregar aquest habitatge de tres plantes com a regal de noces per a la seva filla.

Feu era natural de Sants, on va aixecar diversos edificis modernistes. Es pot dir que el modernisme de Sants es deu a ell i a un altre arquitecte, Jaume Santomà, també natural de la mateixa localitat. Modest Feu va ser amic íntim d’Antoni Gaudí, qui li va dissenyar diversos mosaics per als seus projectes. Una de les grans obres de Feu va ser la fàbrica tèxtil de can Bagueria a la carretera d’Esplugues.

La casa Pedemonte es va començar a construir el 1930 i es va acabar un any després. Tot i que va ser projectada per un gran arquitecte modernista, estem en un període en què molts autors deixen enrere aquest estil; per això, aquesta obra gaudeix ja d’una inspiració eclèctica, de manifestat neoclassicisme americà, un modernisme tímid.

En aquest edifici també queden paleses certes tendències de l’expressionisme centre europeu, sobretot la tendència alemanya i txeca, que es fa visible en la forma de la teulada de les torres i en els formats de les pilastres, una miqueta barroques i amb capitells iguals. Aquests capitells sustenten les arcades que es repeteixen a cada un dels quatre costats. També a la part alta, a les golfes, sobresurten dos semisostres que apunten cap als laterals.

Les dues torres mencionades confereixen gran personalitat a aquesta construcció i distribueixen els espais de les tres façanes. L’orientació de la principal, cap al nord, resta llum solar; per contrarestar aquesta mancança,  l’arquitecte proveeix la segona planta amb portes vi¬drieres, que faciliten la claredat i disminueixen la humitat interior. Aquesta personal façana, acaba en forma triangular i és aquí on imposa la seva contundència a la resta del conjunt. Delimitant la primera planta i la segona, hi ha una balconada de ferro forjat. La presència modernista es mostra tímidament en aquest edifici per mitjà d’elements vegetals que decoren les llindes de les portes.

A la part inferior de la finca, avui jardins públics, sobresurt una torre circular de considerable altura, la funció de la qual era la de sostenir un mecanisme d’extracció d’aigua d’un pou. Aquesta torre és coneguda a Sant Andreu com el molí de Pedemonte. Es tracta d’una estructura modernista de finals del segle XIX, que Modest Pedemonte, fill del propietari, considera, en un article a la revista local, La Palanca, un dels molins més interessants del Baix Llobregat.

Cal esmentar que la casa Pedemonte, amb el seu jardí, va ser adquirida per l’Ajuntament el 1998 i actualment fa funcions d'escola bressol.

 Versió per a imprimirImprimir