Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
17/02/2020 04:28:07
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Masia de Can Preses (Sant Andreu de la Barca)
Masia de Can Preses (Sant Andreu de la Barca)

Gaspar de Preses

Gaspar de Preses fou un imaginer, escultor, de meitats del segle XVI i començaments del segle XVII (va morir el 1610), nascut a Sant Andreu de la Barca.

Estem davant un artista menor, encara que millor seria dir-ne desconegut, del que tenim poques dades, però que ens indiquen bastant de la seva personalitat i capacitat artística. Malauradament la seva obra s'ha anat perdent-se i sols resten escasses mostres del seu treball artístic.

Gaspar de Preses s'ens presenta així com un artista típic de l'època, que fa una treball quasi artesà, de talla, que molt difícilement podem catalogar de reanaixentista o barroc, ja que les formes del gòtic hi tenen una gran importància. Estem, però, sense cap dubte, davant un artista popular de la seva època.

Estem davant un artista que treballà a cavall de dues potens corrents  (el gòtic i el barroc, amb la curta època renaixentista catalana entremig). Com en molts dels artistes catalans fa una producció que suposa la pervivència del gòtic epigonal amb l'adoptació o importació de models artístics italians o romans, una barreja i hibridació molt especial. 

Retaule de Gaspar de Preses a l'església parroquial de Sant Andreu de la Barca
Retaule de Gaspar de Preses a l'església parroquial de Sant Andreu de la Barca

Vida de Gaspar de Preses

Els Preses és un cognom que apareix ja el 1527 en els llibres parroquials de Compliment pasqual i funerari de Sant Andreu de la Barca. L'existència de la masia de can Preses, ens forneix també dades sobre la seva implantació a Sant Andreu de la Barca en temps bastant reculats.

El seu avi fou, molt segurament, Joan Preses, que apareix en una documentació de 1553.

Gaspar de Preses era fill de Pere Preses, pagès, i de la seva dona Joana. Se li coneixen dos germans, Joan i Jaume.

Sabem que va nèixer a la masia de can Preses, de Sant Andreu de la Barca, encara que no consta enlloc la data exacta.

No sabem gaires res de la seva formació, molt segurament dins dels mon gremial barceloní. Desconeixem els seus contactes artístics, els possibles models que va fer servir, si va realitzar algún viatge a Itàlia, aleshores un referent i on Catalunya tenia molt interessos.

El nostra artista, imaginer, va casar-se a Barcelona el 1587 amb Margarita Gelabert, filla d'un pagès de Sant Boi de Llobregat.

Va contraure segones núpcies amb Baltasara Comes, filla d'un botguer de Barcelona, el 23 de novembre de 1596. Amb aquesta segona esposa tindrà setze fills: l'hereu Francesc, Ramon, Cecília, Maria, Elisabet i altres.

Malgrat la seva residència a Barcelona, no va perdre la seva relació amb Sant Andreu de la Barca i a més d'alguns treballs artístics, va fer donació d'una reliquia de Sant Andreu a la parròquia.Va aconseguir aquesta peça preuada gràcies a una encàrrec que va rebre del convent de Sant Josep de Barcelona (a l'actual mercat de la Boqueria), de fer una relicari amb un bust del sant. Gaspar de Preses va demanar al provincial de l'ordre dels carmelitans descalços el juliol de 1599 un fragment de la relíquia per Sant Andreu de la Barca, on hi havia una gran devoció al sant.

Instal·lat a Barcelona, al carrer Canuda, va pertanyer al gremi de fusters i a la confraria de Sant Josep de la catedral de Barcelona. Dins dels gremi va formar part dels imaginers que el 17 de juliol de 1605 varen intentar independitzar-se dels gremi de fusters per assolir una situació de professional lliberal, que no s'aconseguiria fins a la formació de les acadèmies neoclàssiques.

Gaspar de Preses va morir el 22 de juny de 1610 i va demanar ser enterrat al claustre de la catedral de Barcelona, a la tomba de la confraria de Sant Josep.

El seu fill Francesc Preses va seguir amb l'ofici del pare.

Goigs al Crist de Martorell, obra de Gaspar de Prses, on s'esmenta al masia de Can Preses:
Goigs al Crist de Martorell, obra de Gaspar de Prses, on s'esmenta al masia de Can Preses: "En casa Presas trobaren vostra divina figura".

La seva obra artística

Com hem dit, l'obra de Gaspar de Preses s'ha perdut en la serva major part. Tota ella es relacionada amb l'art religiós.

L'obra més jove que sabem de la seva mà és el Crist de Martorell, una obra que fou cremada a l'inici de la guerra civil de 1936-1939. Sabem de la seva autoria per un paper que va deixar-hi escrit: "Aquesta figura de Cristo la feta Gaspar de Preses, natural de la villa / de Sant Andreu de la Barca y la fet per la vila de Martorell a X de Novembre de l'any MDLXXXX".

Donada la tradició que el Crist de Martorell era germà del Crist de Piera i del d'Igualada, s'ha relacionat aquests amb l'obra de l'escultor santandreuenc, encara que hi ha consens entre els estudiosos en descartar l'autoria.

El 1599 va tallar una imatge pel tabernacle del Rosari de l'església de Sant Martí d'Arenys, amb la col·laboració del pintor i daurador Felip Roca, del daurador Jaume Huguet i del imaginer Bartomeu Valls.

Entorn 1599 va rebre l'encàrrec del relicari de Sant Andreu del convent de Sant Josep dels carmelitans descalços de Barcelona.

Sabem, també, que Gaspar de Preses va treballar en els retaules de l'església de Sant Andreu de la Barca, on fou l'autor d'un retaule dedicat a Sant Llop, copatró del poble, per la capella del mateix nom, que va ser molt segurament realitzat entre 1600 i 1601, pel que va cobrar 10 lliures.

Sabem que va treballar per la catedral de Barcelona, ja que la vídua va presentar una factura per treballs fets pels seu marit.

A finals del segle XIX va trobar-se a la masia de Can Preses, sota una escala, dues talles de tamany mig, una verge del Rosari i un sant desconegut.

Segons Cèsar Martinell (Arquitectura i escultura barroques a Cataluña, Vol. I: Els Precedents (1600-1690), Monumenta Cataloniae, Vol. X, Barcelona, 1959) l'obra de Gaspar de Preses va ser molt apreciada al Baix Llobregat.

 Versió per a imprimirImprimir