Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
23/10/2019 17:08:10
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

El riu Llobregat, el cementiri i Sant Andreu de la Barca
El riu Llobregat, el cementiri i Sant Andreu de la Barca

Els morts i els vius

Josep M. Sòria en el seu recull de "Llegendes de Sant Andreu" també explica un fet llegendari, ja que moltes vegades aquest tipus de fets no estan pas allunyats de l'avui. També és relacionat amb les inundacions del Vallès del 25-26 de setembre de 1962:

Els morts i els vius
L’aiguat no dugué mortandat a tant Andreu, per. Només un foraster que treballava en l’extracció d’àrids al riu i que s’havia aixoplugat en la cabina de la grua i que, malauradament, va ser el seu taüt. Tal com baixava la riera de Can Prats, que travessa el poble per sota de la carretera, sembla un miracle que no patis les inundacions. El riu baixava d’allò més ple, com mai, i el lògic és que la enorme avinguda d’aigua fés de dic de la riera, impedint que aquesta s’alliberés. Això, però, no va passar. La roca on s’assenta el cementiri va fer de contradic, desviant la corrent cap a l’altre cantó, el de Can Cases, i permeté que les aigües d’aquella riera no aneguèssin Sant Andreu, ni per tant en patís cap conseqüència. La roca de pissarra on s’assenta el cementeri. Com si els morts, a Sant Andreu, haguessin salvat als vius, com havia aventurat l’estrany protagonista d’aquesta història fantasmagòrica. Déu sap, però, qué hagués passat si aquella roca no hagués estat allà, fent de dic.

Aquesta dita dels morts, a Sant Andreu, salvaran als vius, jo l’he sentida algun cop pronunciada per un avi. Inclús se’m va dir que estava escrita en un lloc amagat de l’església o el campanar. Els qui coneixen bé fins el darrer racó d’aquests edificis, però, neguen que hi hagi cap escrit d’aquests. De tota manera, si fòs escrita, s’ha de dir que s’hauria fet en temps moderns, per què el cementiri no sempre ha estat ón és ara. Abans estava aixoplugat sota el campanar, arraulit a l’església.

 Versió per a imprimirImprimir