Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
20/03/2019 10:42:10
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Alcaldes del segle XX. Memòria reconstruïda

Presentació de l'arxiver Xose Lois Garcia de l'exposició fotogràfica dels alcaldes de Sant Andreu de la Barca del segle XX (del 23 de març al 23 d’abril de 2001 a la sala d’exposicions del Centre Cultural Aigüestoses)

Reconstruir la història d’un poble, a partir d’aquelles persones que van gestionar bona part de la vida pública d’una comunitat estable, com Sant Andreu de la Barca, representa retrobar-se amb un temps i un espai articulats, en bona part, per una gestió moltes vegades devorada per l’oblit. Després d’una interessant reconstrucció, l’Arxiu Històric Municipal es troba en condicions d’oferir una imatge breu i part de les gestions dels vint-i-tres alcaldes que van governar Sant Andreu de la Barca al llarg del segle XX.
Des d’Antoni Jansana i Torelló fins a M. Enric Llorca i Ibáñez, tenim tot un ventall de projectes que responen a necessitats detectades per les diverses corporacions municipals, presidides per aquests regidors en cap que van voler, en cada moment, respondre a les circumstàncies del moment. Si tornem als inicis de 1900 ens trobarem amb una població que no passava dels set-cents habitants. Aquesta petita vila va arribar a final de segle, el 1999, a una població de més de vint mil habitants, la qual cosa atorga a Sant Andreu de la Barca la categoria de ciutat. D’una població rural es passa a una altra d’urbana i a aquestes transicions i nous rols van contribuir, en gran mesura, els alcaldes.
Repassar cada un dels canvis socials que, al llarg de cent anys, va tenir Sant Andreu de la Barca, representa obtenir un cabal d’informació que no es podia amagar. En aquest sentit, l’Arxiu Històric Municipal ha repassat els projectes de cadascun d’aquests alcaldes. A partir d’això, podem conformar les nostres pròpies valoracions de la seva gestió. Podem observar el ritme d’evolució del poble, a partir de les gestions realitzades per polítiques o visions distintes des de l’Ajuntament.
El motiu principal, doncs, d’aquesta exposició és recuperar el passat, dialogant amb aquestes imatges, i exposar breument la gestió dels alcaldes, intèrprets de les transformacions demanades per les persones i els grups socials. Vol ser un testimoni més del grau de capacitat, responsabilitat i fermesa que cadascun dels alcaldes, amb les seves corporacions, van posar en la governabilitat de Sant Andreu de la Barca, en el segle XX.

Xosé Lois García
Arxiver municipal

 

 Versió per a imprimirImprimir