Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
26/05/2018 02:33:07
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ajuntament

Enganys freqüents

L’estampeta
Tot i que és molt coneguda i que sembla impossible que ningú caigui en aquest parany encara hi ha persones que són estafades.

El cas es pot presentar quan un jove es fa passar per disminuït psíquic i ofereix un sobre ple de bitllets falsos a canvi de diners autèntics.

La víctima és abordada per una persona que fingeix ser un discapacitat psíquic però que, en realitat, és un dels estafadors que fa el paper de ximple.

Aquest, el ximple, li ensenya una bossa plena de bitllets i fingeix no donar importància al valor que tenen, diu que són estampetes o cromos i que a casa en té més.

Aleshores apareix una altra persona que actua d’esquer (l’altre estafador) i ofereix a la víctima la possibilitat d’enganyar el ximple comprant-li la bossa per una quantitat de diners.

L’esquer diu que no té diners per participar-hi, no obstant això, anima la víctima a fer la compra. Fins i tot s’ofereix per acompanyar-la a buscar diners. Un cop la víctima fa efectiva la compra i entrega la quantitat de diners a canvi de la bossa d’estampetes, desapareixen els dos estafadors: el ximple i l’esquer.

Quan la víctima obre la bossa comprova que no hi ha bitllets, sinó retalls de diari.

Davant d’aquest tipus d’estafa es pot fer la reflexió que la presumpta víctima, a la vegada, és una persona que s’està aprofitant d’una situació d’inferioritat.

El tocomotxo
Algú ofereix canviar un dècim de loteria per una quantia de diners amb la falsa
promesa que té premi.

L’estafa sol desenvolupar-se en llocs on hi ha trànsit de persones (estacions, caixers,etc.).

La víctima, que habitualment és una persona gran tot i que últimament s’han detectat casos en què és una persona, és abordada per un individu que es fa passar per analfabet, discapacitat o bé immigrant sense papers. Aquesta persona, que és l’estafador, manifesta que té un bitllet de loteria o similar premiat (ONCE, Bono Loto, Primitiva, etc.) i que no el pot cobrar per diferents motius: perquè té el sou embargat, perquè no porta el DNI, perquè ha de marxar de viatge, etc.

En el cas que la víctima no accepti, apareix una segona persona que fa d’esquer amb un diari on hi ha una llista amb el número premiat. Les dues persones proven de convèncer la víctima d’aconseguir els diners que demana el primer individu per canviar-los pel número premiat. L’acompanyen a una entitat bancària o bé al seu domicili per buscar els diners i, posteriorment, li donen el sobre amb el número premiat i desapareixen.

Quan la víctima intenta fer efectiu el cobrament del premi s’adona de l’engany:
comprova que el bitllet és fals o que la llista ha estat falsificada.

Variant de l’estafa del tocomotxo:
Existeix una variant de les estafes relacionades amb la venda de loteria. Les persones estafadores ofereixen bitllets de loteria a persones grans per un preu de 5€. Si la víctima els paga amb un bitllet més gran, li diuen que no tenen canvi i s’ofereixen per anar-ne a buscar en algun establiment proper, però ja no tornen i es queden amb el bitllet.


El vident
Enganys a persones a qui llegeixen el futur i els prometen curacions.

La persona va a la consulta d’una vident perquè està angoixada per un problema concret: assumptes de salut, amor, feina o diners. Després d’una sessió de cartes, bola de vidre o qualsevol altre sistema de diagnòstic màntic conclou que els problemes del consultant són originats per un malefici. La persona vident explica a la víctima que aquest malefici és molt poderós i que, fins i tot, la pot conduir a la mort tant a ella o com als seus éssers estimats.

Després d’aquest xantatge emocional, li recepta com a únic remei vàlid una feina de màgia capaç de neutralitzar aquest mal d’ull. Hi ha moltes tècniques psicològiques i màgiques per fer creure a una persona que ha estat víctima d’un malefici.

La falsa assistenta
Un individu es fa passar per membre del personal de la Creu Roja o similar. Aquest s’adreça als domicilis de persones grans per canviar l’aparell de teleassistència o per oferir-li millores del servei.

Un cop s’ha guanyat la confiança del/de la propietari/ària, li demana que tregui les joies i els objectes de valor per fer una fotografia i, d’aquesta manera, augmentar la seguretat, però en realitat el que fa és aprofitar l’oportunitat per sostreure tot allò que li interessa.

Hi ha una variant de l’estafa de la falsa assitenta: el fals instal•lador de l’ICASS:

Un individu amb bona presència que duu un ordinador portàtil visita un matrimoni d’edat avançada que espera cobrar una pensió de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials. Aquest individu coneix els seus noms i cognoms i la sol•licitud de la pensió. Tot seguit els demana una sèrie de dades personals fent veure que emplena un formulari a l’ordinador. Aleshores els diu que els tràmits ja estan fets i que han de pagar 34€ en concepte de taxes i, a més, han de lliurar-li totes les joies que tenen a casa en concepte de garantia perquè les han de portar a taxar. El matrimoni paga, li lliura les joies i aquest desapareix sense deixar cap rastre.

La taca
Un individu s’apropa a una persona, li taca la roba amb un líquid i un segon individu s’ofereix, molt amablement, a netejar-li. Aprofitant el descuit de la víctima li treu la cartera, el maletí o el primer que trobi.

Aquest mètode acostuma a iniciar-se en una sucursal bancària o en un caixer automàtic on hi ha un dels individus que vigila les quantitats de diners que extreu la gent. Quan intercepta una víctima avisa els seus còmplices que són a prop i que solen portar a terme l’operació a la via pública.

Si creieu que he estat víctimes d'una estafa
• Cal aconsellar que en cas de sentir-se intimidats cal avisar sempre a la policia i evitar l’enfrontament directe amb el/la presumpte/a estafador/a.
• Tot i que en moltes ocasions pot ser difícil, cal fixar-se en les característiques de la persona amb la finalitat d’aportar el màxim de dades a la policia.
• Recordeu que actualment s’han centralitzat totes les emergències en un únic número de telèfon i que és el 112.

En cas que tot i les mesures adoptades siguem víctimes d’una estafa els informem dels següents aspectes:

On us podeu adreçar per fer una denúncia penal?

Podeu presentar denúncies de fets delictius a qualsevol comissaria de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra o a les dependències de la policia local dels diferents municipis de Catalunya. També es pot presentar la denúncia directament als jutjats o davant del Ministeri Fiscal.

Què cal tenir en compte a l’hora de fe r una denúncia penal?

Si, tot i les precaucions que preneu, sou víctimes d’un fet delictiu, és necessari que ho denuncieu.

És molt important presentar una denúncia quan s’ha patit un delicte, ja que un dels indicadors delinqüencials en què es basa el sistema policial és el nombre de denúncies rebudes.
 

 Versió per a imprimirImprimir