Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
26/05/2018 02:33:18
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ajuntament

Estafes a la gent gran: el fals instal·lador

La Policia Local de Sant Andreu de la Barca té com a una de les seves prioritats la seguretat de les persones, especialment la de les més vulnerables, i entre elles la gent gran, per la qual cosa és molt important oferir eines d’autoprotecció.

La finalitat del present, és donar a conèixer una estafa molt comuna que darrerament s'està detectant en algunes zones del nostre territori. És la coneguda com l'estafa del fals instalador.

Aprofitarem l'ocasió per informar-los també d'altres tipus d'estafa en què es pot trobar la gent gran. 

1. L'estafa del fals instal·lador
Un fals tècnic de la companyia de gas o de llum fa una suposada revisió per la qual cobra a la víctima preus fora de les tarifes habituals o fa reparacions que no caldria fer.

El modus operandi és habitual encara que pot variar la quantitat estafada, que pot oscil•lar entre els 100€ i els 200€, però sempre és superior al preu de mercat.

Les víctimes de les inspeccions fraudulentes de les instal•lacions de gas o de llum acostumen a ser persones grans que desconeixen la normativa i els requisits legals amb referència a les revisions.

Les persones estafadores es presenten al domicili de la víctima vestides amb una granota de treball, diuen que són tècnics d’una companyia instal•ladora de gas i que vénen a fer una revisió rutinària però molt necessària per a la instal•lació.

Per donar més credibilitat i facilitar l’engany s’acrediten amb un carnet professional fotocopiat amb la seva fotografia i el logotip d’una empresa fictícia (en la majoria dels casos és una reproducció del logotip de l’empresa Gas Natural), en comptes d’acreditar-se amb un carnet professional expedit i segellat per la Direcció General d’Energia i Mines, cosa que és indispensable per tal de poder realitzar inspeccions de les diferents instal•lacions de gas.

Per tant, cal que demanem la identificació a aquestes persones i que s’acreditin de forma legal. En cas de negativa o de dubte sobre la seva identificació s’aconsella no deixar-lo entrar al domicili o, si més no, que es facin les comprovacions oportunes ja sigui amb l’ajuda d’un familiar, veí o amb presència policial.

Les persones estafadores, un cop han fet la revisió, generalment troben algun defecte que s’ofereixen a reparar d’algun element que no està avariat però que la víctima no té mitjans per comprovar-ho, com per exemple la goma de conducció del gas o el regulador. A més, pretenen cobrar la feina en efectiu, ja que la factura acostuma a ser d’un import força alt. De vegades, i perquè la víctima no pugui reclamar, l’estafador fa un pressupost previ o un contracte de manteniment que fa signar a la víctima juntament amb el rebut o la factura. D’aquesta manera, queda justificat que la víctima ha acceptat el pressupost i el preu del servei.

En el cas que la víctima dubti sobre si fer el pagament, o no, i els comuniqui que vol telefonar a la companyia per comprovar si tot és correcte, els mateixos operaris li faciliten la tasca i, amb el seu propi telèfon, la posen en contacte amb la suposada companyia, on una persona, còmplice dels falsos operaris, informa a la víctima de la legalitat de la feina realitzada.

Quan la víctima fa efectiu el pagament, li deixen una còpia d’una factura a nom d’alguna empresa instal•ladora de gas o, en altres ocasions, només li faciliten un rebut que no conté cap dada identificativa sobre l’empresa o bé únicament el nom i una adreça que acostuma a ser falsa. En el cas que la víctima no disposi de diners en efectiu, s’ofereixen a acompanyar-la al banc o a la caixa per treure’n o bé li ofereixen un contracte de serveis que fa que la tarifa sigui més reduïda i que té un cost de 60€.

En el cas que s’hagi fet la revisió i la substitució d’algun element de la instal•lació, és molt recomanable que la víctima faci revisar novament la instal•lació, en aquest cas per tècnics acreditats, ja que podria donar-se el cas que haguessin instal•lat elements caducats o perillosos o que no s’haguessin instal•lat correctament, amb el risc que comporta, per exemple, una goma caducada o mal connectada.

Per altra banda, s’han donat casos en què, un cop els falsos operaris han efectuat el cobrament per la “feina” realitzada i s’han assabentat on guarda els diners la víctima, aprofiten per emportar-se diners o joies. Per fer-ho, entretenen o distreuen la víctima demanant-li qualsevol cosa (aigua, paper de diari, un drap, etc.) i mentre ho va a buscar aprofiten per cometre el furt.

Altres variants
El fals lampista: un home truca al domicili i diu que ha de tallar l’aigua. Mentre simula que treballa, busca diners i joies per les habitacions.

Aquesta modalitat d’estafa ha evolucionat cap a altres subministraments com l’aigua, amb una presumpta venda d’aparells d’osmosi per al tractament i purificació de l’aigua com a rerefons; l’electricitat, en què les persones estafadores són comercials d’empreses de subministrament que únicament pretenen fer un canvi de subministració del servei i fan signar un contracte nou amb enganys o contra la voluntat de la víctima, o el telèfon, en el qual pretenen fer un canvi de contracte o de companyia subministradora.

En l’actualitat i amb l’excusa de fer una modificació puntual de l’antena per adaptar-la a la TDT també s’estafa les víctimes amb preus abusius.

De vegades, les persones estafadores s’aprofiten de l’edat avançada o de l’especial vulnerabilitat de les víctimes i, amb qualsevol excusa, s’apropien de les seves dades i documents amb els quals poden fer canvis de nom en contractes amb companyies subministradores de serveis, finançaments que no es compleixen i fraus diversos, com per exemple la contractació fraudulenta de línies telefòniques fixes o mòbils, o la compra d’articles cars que, per finançar-los, utilitzen documents falsos que contenen dades d’aquestes persones.

L'estafador
L’estafador/a sol ser una persona amb bona presència, educada, persuasiva i amb facilitat de paraula. Acostuma a actuar en grup però es presenta sol. Vol diners en efectiu i de manera immediata. Coneix el tipus de persones que estafa i s’aprofita de la seva situació: són persones que estan soles, necessiten companyia, presenten certa desorientació...

Sap que les persones grans acostumen a disposar de diners en efectiu, joies o altres objectes de valor, i que són més confiades amb les ofertes i promocions que els poden proporcionar beneficis.

La víctima
Les víctimes acostumen a ser persones grans que en el moment en què són estafades es troben soles.

Els estafadors coneixen les característiques de les seves víctimes. Busquen persones que puguin tenir problemes de memòria i, en moltes ocasions, desorientació, la qual cosa fa que sigui difícil que els identifiquin o que els reconeguin a posteriori.

També busquen víctimes que socialment puguin estar aïllades i que, per tant, puguin desitjar o agrair la companyia d’altres persones. A més tenen fortes conviccions sobre la bona educació i les bones maneres i, per aquest motiu, són confiades quan algú es mostra amable i cordial.

Que no us enredin, ...

Si creieu que heu estat víctimes d'una estafa
• Cal aconsellar que en cas de sentir-se intimidats cal avisar sempre a la policia i evitar l’enfrontament directe amb el/la presumpte/a estafador/a.
• Tot i que en moltes ocasions pot ser difícil, cal fixar-se en les característiques de la persona amb la finalitat d’aportar el màxim de dades a la policia.
• Recordeu que actualment s’han centralitzat totes les emergències en un únic número de telèfon i que és el 112.

En cas que tot i les mesures adoptades siguem víctimes d’una estafa els informem dels següents aspectes:

On us podeu adreçar per fer una denúncia penal?

Podeu presentar denúncies de fets delictius a qualsevol comissaria de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra o a les dependències de la policia local dels diferents municipis de Catalunya. També es pot presentar la denúncia directament als jutjats o davant del Ministeri Fiscal.

Què cal tenir en compte a l’hora de fer una denúncia penal?

Si, tot i les precaucions que preneu, sou víctimes d’un fet delictiu, és necessari que ho denuncieu.

És molt important presentar una denúncia quan s’ha patit un delicte, ja que un dels indicadors delinqüencials en què es basa el sistema policial és el nombre de denúncies rebudes.

 Versió per a imprimirImprimir