Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
23/10/2019 17:53:56
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ajuntament

La participació ciutadana

La participació ciutadana és la implicació de la ciutadania en la presa de decisions dels governs, mitjançant espais, vies i mètodes que milloren la qualitat de la gestió pública, per fer-la més eficaç.

Participar vol dir  “prendre part”, exercir el poder que sempre té la ciutadania malgrat l'existència d'una democracia, tant sigui mitjançant la informació, el control, la participació en la gestió, etc..

La participació ciutadana avui és un dels grans pilars de les societats democràtiques. Els espais, les vies i els mètodes de participació promouen i faciliten una estreta col.laboració entre les institucions i la ciutadania per tal de millorar la gestió dels governs. La participació permet millorar la qualitat de vida dels ciutadans, a qui fa protagonistes i responsables de les decisions que els afecten. Amb la participació es reforça la democràcia representativa i s'educa per a una nova cultura política.

La participació ciutadana és una manera de governar conjuntament amb la ciutadania amb transparència i corresponsabilitat. És, també, un procés educatiu que passa per aprendre a donar i rebre informació, consultar, debatre, participar en la presa de decisió, en el seguiment i control del govern.

La participació ciutadana és un procés que pretén facilitar la intervenció activa dels ciutadans i ciutadanes en el diagnòstic, el disseny, l'execució i l'avaluació de les polítiques i activiats municipals.

Per què cal treballar per la participació? Per implicar i responsabilitzar la ciutadania en la gestió de la cosa pública, per transformar la democràcia representativa en una democracia més activa i aprofundida i per complir amb la legislació vigent (els tractats europeus, la Constitució espanyola, l'Estatut d'autonomia de Catalunya, la normativa específica, com per exemple la Llei d'urbanisme).

Es pot participar en l'activitat municipal de moltes maneres.

Una de les primeres formes de participació ciutadana és en la presència als actes de governs públics que existeixen (consell plenari municipal), les reunions que convoca el govern municipal per a temes concrets (participació d'entitats en llocs i dates concretes) o en consells sectorials (el consell de ciutat).

Per tal que hi hagi una participació ciutadana cal un nivell d'informació adequat i ampli a la ciutadana. La informació és un dret que tot ciutadà té. Oferir informació, sigui mitjançant publicitat o notícies no es un caprici, és una obligació.

Si es pot participar individualment, també es pot participar en les activitats municipals mitjançant l'associacionisme.

En el cas de Sant Andreu de la Barca el màxim òrgan de participació ciutadana és el Consell de Ciutat.

 

 

 Versió per a imprimirImprimir