Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
24/02/2020 23:49:27
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Can Jansana
Can Jansana

Can Jansana

Es tracta d’un edifici de dues plantes, situat al carrer de l’Església, núm. 1 i d’un estil modernista auster i funcional. Desconeixem el seu autor i creiem que va ser construït entre el 1915 i el 1922, per encàrrec del seu propietari, Antoni Jansana i Llopart, advocat i home influent en la vida social i econòmica de Sant Andreu de la Barca i, també, de Catalunya, adés que va ser el president de l’Assemblea de la Mancomunitat de Catalunya, quan Josep Puig i Cadafalch n’era el president.

D’aquesta façana llisa de la casa del carrer de l’Església destaquem la decoració a sobre de les sis portes, amb altres tantes rajoles rectangulars, d’alt relleu, en les quals es configuren flors de sis pètals, la qual cosa evoca el naturalisme que tant agradava als arquitectes modernistes.

L’austera balconada que recorre tota la superfície de la façana està ornamentada en la seva part inferior amb rajoles i totxos. La ventilació de les golfes es realitza mitjançant tres originals rajoles circulars, amb onze orificis, cadascuna.

A la part superior podem observar una cornisa, un semi arc i més rajoles decoratives modernistes, amb representacions, com ara, rombs i trèvols. També es repeteixen composicions amb totxos i balustres.

Antoni Jansana va ser un home completament modernista, per cultura i per l’època que li va tocar viure. Segurament, va ser el primer mecenes en introduir aquest estil arquitectònic a Sant Andreu de la Barca, a principia del segle XX, ja que una ja desapareguda casa de la seva propietat ubicada al marge dret de la carretera cap a Barcelona, i que comptava amb una majestuosa paret de tancament de la finca, va ser projectada i executada el 1908, per l’arquitecte Salvador Valeri i Pupurull.

Una altra mostra de la relació de l’advocat Jansana amb la modernitat és el fet que, al seu despatx jurídic a Barcelona, tenia una sèrie de mobles dissenyats pel gran arquitecte del modernisme Lluís Domènech i Montaner.

 Versió per a imprimirImprimir