Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
23/01/2019 12:09:39
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Enric Llorca: La nostra primera constitució

Sant Andreu de la Barca es pot enorgullir de tenir una intensa i apassionant història que, amb precisió i entusiasme erudit, el nostre Arxiu Històric Municipal va desentranyant i posant, mitjançant publicacions acurades i prestigioses, a l'abast de tots els ciutadans i ciutadanes.

El nostre poble, a través dels segles, ha viscut moltes situacions i circumstàncies socials, econòmiques i culturals que han enriquit el nostre passat i ens ha preparat, com a col.lectiu, per encarar el futur amb les millors esperances.

Entre els documents més impactants de la nostra història com a poble hi ha, per damunt de la resta, els Llibres dels Jurats de Sant Andreu de la Barca, que daten dels anys 1592 a 1714, i que determinen una autèntica constitució local l'any 1594, en un cas curiós de legislació municipal que depenia de la Baronia a la qual pertanyia el nostre municipi.

Aquesta constitució local constava d'un conjunt de Ileis d'aplicació exclusivament municipal que dictava el batlle com a president del Consell de Jurats i que configuren un període apassionant del nostre passat com a poble.

EI Consell dels Jurats establia una constitució que dictava els usos i costums, els hàbits i el civisme del poble, i punia les actituds contràries a les Ileis dictades i dirigia l'actitud de la ciutadania cap a uns comportaments concrets propis de la idiosincràsia de l'època.

Aquesta primera constitució local de Sant Andreu de la Barca, regida des d'aquesta institució jurada, dirimia aspectes de tipus moral i social, però també imposava prohibicions i recomanacions per tal de corregir els hàbits considerats nocius dels ciutadans i ciutadanes.
Aquesta constitució és un reflex directe del Sant Andreu de la Barca d'aquella època i actua com a mirall històric de primera magnitud sobre què es pensava, què es feia i quins eren els valors d'aquella etapa llunyana, però també fonamental en la nostra definició com a poble.

En una Catalunya convulsa, Sant Andreu de la Barca vivia una època d'esplendor, ampliava els seus horitzons, iniciava noves construccions, rebia una nova i creativa immigració. Aquesta
constitució és un símbol d'aquesta part de la nostra història i, un pas endavant en el camí de la modernitat que es començava a introduir en aquells temps.

M. Enric Llorca i Ibáñez
Alcalde de Sant Andreu de la Barca

 Versió per a imprimirImprimir