Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
21/02/2020 00:21:08
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Cases modernistes
Cases modernistes

Construccions modernistes

Situant-nos a la placa d’Anselm Clavé, concretament al número 5, començarem una interessant ruta pels sis exemplars arquitectònica que trobem al carrer d’en Bosch i al carrer Major.

La casa situada a la placa és obra de l’arquitecte municipal, Josep Ros i Ros i va ser construïda el 1924. Malgrat l’anul·lació de les balconades, la seva façana, predomi¬nantment blava, color preferit de l’arquitecte, fa d’aquest exemplar un dels més elegants de l’entorn. Hi destaquen el decorat de línies verticals i els respiradors de les golfes, col•locats sobre les tres portes de la segona planta. Una elegant cornisa amb curvatures acaba el frontal d’aquesta construcció.

Introduint-nos al carrer d’en Bosch, la casa que comparteix els números 6-8-10 és un altre exemplar de Ros i Ros, els formats del qual són inconfusibles. Aquesta discreta casa de dues plantes compta amb una llarga balconada de ferro forjat, que reprodueix diversos elements decoratius i que divideix horitzontalment la façana.

Aquesta construcció té certa continuïtat de format amb l’enclavada a la seva esquerra, als números 12-14-16, també un projecte del mateix arquitecte, que ha estat reformat a la segona planta.

A continuació d’aquests dos edificis, al número 18, trobem una altra edificació modernista, de tres plantes, aixecada el 1912 i d’autor desconegut. Marca¬dament diferent a les de l’entorn, compta amb tres portes de ferro forjat que donen accés a un petit jardí. Des del qual parteix una escala d’accés a la segona planta. Aquesta es caracteritza per tres finestres acabades en triangles esgraonats i enrajolats. Les dues finestres de la tercera planta són inserides en un panell de totxo que destaca en el blanc predominant de la façana. Aquesta construcció dinàmica, de superfície estreta, proclama les tendències gaudinianes admeses per molts arquitectes de l’època.

Al costat esquerre d’aquest edifici, al número 20, hi ha la casa de can del Forn, d’una sola planta i construïda el 1915. Ens atrau el seu format de façana, d’harmoniosa combinació de totxos vistos i peces de ceràmica. Les dues portes d’entrada, una a cada costat, i les dues finestres estan acabades en triangles esgraonats. Hi destaquen cinc línies verticals amb rajoles verdes i centre vermell que mostren elements fi¬tomòrfics. Les finestres tenen reixes de ferro forjat i a sobre de la cornisa destaquen diversos originals pinacles.

Al número 12 del carrer Major, es troba la façana modernista del celler can Julià, construït el 1925 per l’arquitecte Modest Feu. Al centre hi destaca un enorme pòrtic rectangular flanquejat per dues finestres amb senzilles reixes. Sobre la portalada hi ha un arc de mig punt, de totxos vistos, que conté una superfície plena d’orificis de ventilació. A la part central de la cornisa, s’hi observa un alt relleu amb quatre línies que representen la senyera.

 Versió per a imprimirImprimir