Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
25/02/2020 01:11:40
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Ermita de Santa Madrona del Palau
Ermita de Santa Madrona del Palau

Ermita de Santa Madrona del Palau

L'ermita de Santa Madrona està situada a la barriada o antiga Quadra del Palau, en un dels laterals de la caserna de la Guàrdia Civil i enfront de l’antic barri del mateix nom. L’espai on és ubicada ha estat modificat i urbanitzat, però amb anterioritat va ser un petit pujol, al costat de l’antiga calcada romana o camí reial. Sabem, també, que hi va haver una casa romana, segons es desprèn de diverses troballes arqueològiques, com ara utensilis domèstica de ceràmica de diverses fases de la colonització romana i que ara són patrimoni de l’Ajuntament i es custodien com a fons arqueològic.

Podem deduir que en aquest assentament es va venerar alguna deïtat i que va ser un espai de culte pagà, més tard desplaçat pel culte cristià, la qual cosa va donar origen a l’aixecament d’un nou temple devocional. Coneixem també que a l’espai que ocupa l’actual ermita va haver-n’hi una altra d’anterior, d’estil gòtic; aquesta, possiblement, va desplaçar-ne una altra més antiga. A diversos documents eclesiàstica està documentada la construcció gòtica i l’actual s’aixeca partint dels mateixos fonaments.

Aquesta ermita va ser reformada profundament el 1882, pel rector Joanico. Consta d’una sola nau, amb una porta circular i amb el frontis dividit per una línia de baix relleu; a la part superior hi ha una rosassa, que introdueix la llum a l’interior de la capella. Als laterals hi ha tres finestres tapiades, excepte a les seves voltes superiora.

L’arquitectura d’aquesta construcció destaca per la senzillesa i humilitat dels seus traçats, tant compactes com austers. Els materials de la maçoneria són els típics que es van utilitzar a Sant Andreu de la Barca en aquella època i que revesteixen l’edifici d’harmonia. D’altra banda, aquests potents murs de tipus ruralista assoleixen la seva integració en un barri com el del Palau. Tant el mestre d’obres com mossèn Joanico van percebre molt bé que l’edificació havia de destacar en la seva altitud sobre el paisatge de la plana del Palau.

Aquesta ermita va ser durant centenars d’anys l’element espiritual dels veïns d’aquest barri. Possiblement la capella va ser aixecada com a oratori particular destinat als barons de Castellvell i els seus súbdits. A l’interior, un retaule barroc dóna recer a una talla de la patrona d’aquest barri, Santa Madrona.

 Versió per a imprimirImprimir