Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
25/02/2020 00:46:32
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Can Archs
Can Archs

Can Archs

A la part alta del Palau es fa visible una construcció sòbria, amb una enorme façana de color blanc i tres plantes. L’accés es realitza a través d’una porta de grans dimensions, co¬muna per a persones i carros. Al costat d’aquesta entrada hi ha dues finestres; al segon pis, observem unes altres tres portes amb balconades; a la part central del tercer pis, una altra porta amb balconada. El disseny de cadascuna d’aquestes plantes és marcadament funcional, en resposta a les exigències d’un espai agrícola. Estem parlant d’una masia molt reformada, l’origen de la qual es remunta al segle XV. Observem restes d’arcades i els seus reforços exteriors. Les exigències modernes van ser els motors de les alteracions arquitectòniques produïdes.

A la primera planta, a l’esquerra de l’entrada, trobem una enorme cuina, amb totes les funcionalitats que responien a les necessitats d’uns propietaris poderosos i a una època determinada.

Can Archs és el solar d’una vella estirp familiar, assentada aquí durant segles, que tenia el domini d’una bona part de terres de Sant Andreu de la Barca i una forta influència econòmica.

Imponent, també, l’enorme sala, situada a la segona planta, com a element principal de reunions i solemnitats, amb sortida a la balconada central. Des d’aquesta estanca es distribueixen les altres habitacions. El mobiliari contribueix a conferir un estil rigorós i sobri a l’interior.

Una de les reformes més rellevants dutes a terme en aquesta masia va ser al segle XVIII, pel seu propietari Pau Archs, quan el domini territorial d’aquesta família s’estenia des dels límits amb Castellví de Rosanes fins al riu Llobregat.

Aquí s’han protagonitzat no poques efemèrides de la vida política i municipal. Recordem que el seu propietari, Andreu Archs, va ser alcalde de Sant Andreu de la Barca, a principia del segle XX. Per tant, a aquesta construcció de línies tan simples, exempta d’ornaments opulents, s’amaga una bona part de la història de Sant Andreu de la Barca.

 Versió per a imprimirImprimir