Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
24/02/2020 23:51:52
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Casa renaixentista del Palau
Casa renaixentista del Palau

Casa Renaixentista del Palau

A l’antiga barriada del Palau, en descens cap a la riera del mateix nom, al carrer Aneto, núm. 9, es troba una casa que conserva dos elements importants de la seva antiga construcció: una finestra amb caràcters corresponents a la transició del gòtic al Renaixement i un cercle simbòlic, esotèric.

La façana d’aquest habitatge s’endevina sumptuosa, abans de les reformes que s’hi van realitzar. Això es pot apreciar pel volum del seu conjunt i per l’enorme porta arcada, de llaurades pedres rogenques, que ocupa bona part de la façana. A la part superior i a l’esquerra d’aquesta porta, podem observar una finestra decorada amb formes geomètriques, d’alt i baix relleu.

Una senzilla articulació de petits quadrats decora els quatre vèrtexs d’aquesta finestra rectangular. Al centre de la llinda destaca un petit blasó heràldic, en format ogival i al seu interior un hexagrama, conegut com estrella de David o segell de Salomó, que conté un cercle: símbol de la totalitat divina. Es descarta que aquesta casa fos construïda per jueus, ates que a la llinda d’una porta interior hi trobem una creu. L’exhibició de l’hexagrama va ser molt freqüent als grans palaus gòtics catalans, que encara presenten aquest símbol hebreu.

Al centre de la llinda d’una altra porta d’entrada secundària, orientada cap al migdia, hi trobem un cercle, dintre del qual hi ha vint-i-quatre petits triangles, que conformen set creus. Des d’una distància d’uns vint metres, aquests símbols trinitaris es mostren dispersos, però, a mesura que ens hi apropem, es transformen en elements cruciformes, tot un joc visual que mostra diversos graus d’espiritualitat. En cadascun d’aquests elements hi ha una simbologia cristiana, però també esotèrica. Aquesta convivència de simbologia es troba habitualment en façanes i interiors, ja sigui en construccions monumentals, com ara palaus o esglésies, o en les més personals, com ara els mateixos habitatges.

Aquesta casa del Palau va ser propietat de Pere Soler, el conseller en Cap del Consell de Jurats de Sant Andreu de la Barca, a finals del segle XVI i principia del XVII. A ell es deu la redacció de les constitucions jurades. Es tractava, per tant, de l’habitatge d’un home ric que, sense pertànyer a la noblesa, tenia gran influència en la vida quotidiana de Sant Andreu i també davant la baronia dels Castellvell, a la qual pertanyia la vila.

 Versió per a imprimirImprimir