Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
21/02/2020 01:38:12
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Can Ros Estrada
Can Ros Estrada

Can Ros Estrada

Entre l’extens mosaic arquitectònic modernista de Sant Andreu de la Barca, cal mencionar la casa de Ros Estrada.

Amb dues entrades, la principal pel carrer de l’Església, núm.  i l’altra lateral pel carrer d’en Bosch, núm. 17, aquest edifici és un dels més notables de Sant Andreu de la Barca.

Construït per l’arquitecte municipal, Josep Ros i Ros, el 1923, es troba situat al centre d’un espai enjardinat que respon a la interrelació entre arquitectura i flora, tan explorada pels arquitectes modernistes. Cada una de les dues portes mencionades està custodiada per dos pilars que contenen determinats elements geomètrica que configuren figures humanes, com si de guardiana es tractés.

La sumptuositat d’aquest habitatge és en consonància amb la importància del propietari, un home de recursos econòmics notables, l’influent industrial de muntatges ferroviaris, Josep Ros i Estrada, natural de Sant Andreu de la Barca.

L’estructura arquitectònica, així com els diversos decorats que la integren no estan lluny dels models més avantguardistes del modernisme barceloní. Les escales exteriors d’accés a la porta principal ja mostren l’enaltiment de l’edifici, amb dues columnes que suporten la balconada del segon pis i el porxo. Les portes d’entrada i les superiors estan custodiades per dues finestres a cada costat i sobre les seves llindes hi ha una sèrie d’alts i baixos relleus amb representacions geomètriques i fitomòrfiques.

A la part superior de la façana s’observen dos cercles irregulars que proporcionen llum i ventilació a l’interior de les golfes. Al centre de la façana hi ha una finestra semicircular dividida en tres fases, que constitueix un element diversificador i dinàmic de tota la façana, un punt de fugida estètic d’aquesta modernitat tan eloqüent.

La façana septentrional està delicadament determinada a conviure amb una galeria i això fa que l’entorn enjardinat s’hi integri. La torre rectangular que sorgeix del sostre completa aquest edifici.

A l’interior, el mobiliari té correspondència amb l’espai arquitectònic i amb les formes de vida que en aquest modernisme s’expressen. La nova burgesia comercial i industrial s’allunya de les vetustes formes de vida, tot obrint un nou gresol que es manifesta en aquesta modernitat.

L’espai enrajolat de can Ros Estrada, tant a l’exterior com a l’interior, respira cert classicisme que conviu amb línies més lliures. Per tota la superfície de rajola s’observen també dinàmiques modalitats vegetals que són el segell més evident de la grandesa modernista. Josep Ros i Ros va realitzar un projecte que respira llibertat de formes i línies, on tot convergeix i res distorsiona.

Cal assenyalar que la construcció d'aquesta casa va provocar friccions amb els veïns, ja que invadia els solars colindants. Per aquesta raó alguns elements de l'edifici estan com retallats.

Mitjançant un conveni urbanístic l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca es va fer propietari de l'edifici i des de l'any 2009 fa funcions d'escola bressol. 

 Versió per a imprimirImprimir