Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
25/02/2020 00:14:21
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Can Preses
Can Preses

Can Preses

Can Preses, situada a la part alta del Palau i no lluny de can Archs, representa una altra de les famílies més influents de Sant Andreu de la Barca. Primer, els Preses, dels quals tenim referències des del segle XV i després, des de principis del segle XIX, la família Pasqual, han estat els propietària d’aquesta masia.

Les últimes propietàries amb aquest cognom han estat Conxita Pasqual, casada amb Rafael Dalí (oncle del pintor Salvador Dalí) i la seva filia Montserrat Dalí i Pasqual; la filia d’aquesta, Lali Bas i Dalí, l’actual propietària, ha donat continuació a la conservació d’aquest edifici històric.

Diem històric per diversos motius, un dels quals és que aquí va néixer el famós escultor Gaspar de Preses, mort a Barcelona el 1610, i que ens ha llegat una sèrie de significants talles religioses, tant a Barcelona com al Baix Llobregat. També, durant la invasió francesa, època en què va ser saquejada, can Preses va ser un baluard de la resistència davant l’exèrcit napoleònic.

A aquesta edificació cal destacar dues etapes constructives. La més antiga, una enorme nau de tres plantes i de gran altura, la podem situar al segle XVI. La fauna d’aquesta gran estructura, orientada cap al migdia, va desaparèixer per permetre l’ampliació de la masia, l’any 1710.

De l’actual façana destaca la porta d’entrada i l’altra, a la seva dreta, que dóna accés al celler. Les finestres són totes desiguals i a la llinda d’una d’elles hi ha gravat l’any, ja assenyalat, d’aquesta nova construcció. A la part dreta d’aquest frontal, un rellotge de sol es manifesta com a element principal.

Durant el segle XVIII es produeix un auge de l’agricultura de certs cultius, com ara el vinícola i el de l’oli; la seva gestió i comercialització obliga a la creació de nous espais, com l’ampliació mencionada de can Preses, conseqüència d’aquestes noves necessitats.

Els accidenta del terreny confereixen un especial atractiu visual a aquesta edificació. El format de can Preses és molt interessant, tant pel que fa als seus espais habitables com als destinats als productes agrícoles. Cal remarcar el celler, del centre del qual s’aixeca una columna de la que parteixen una sèrie de semiarcs, en forma de palmera. Allí encara hi podem trobar enormes bótes de vi, que ens informen de la importància que va tenir aquest tipus de producció, en altres temps.

Can Preses (juntament amb can Archs) testimonia el poder agrícola d’una determinada època de Sant Andreu, localitat on fa cent anys es podien comptabilitzar fins a quinze masies. A més de testimoni de la història del Sant Andreu pagès, és un conjunt arquitectònic d’harmònica estructura que cal preservar, així com el seu entorn, un promontori on flora i fauna comparteixen silenci.

 Versió per a imprimirImprimir