Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
06/12/2019 01:10:40
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Imprimir
Clau de volta de Sant Llop (església parroquial de Sant Andreu de la Barca
Clau de volta de Sant Llop (església parroquial de Sant Andreu de la Barca

Sant Llop, segon patró de Sant Andreu de la Barca

Sant Llop (en castellà, San Lope), es celebrà l'u de setembre, és el segon patró del municipi. El nom prové del terme llatí "lupus", que significa “Aquel que és com el llop”.

Tradicionalment, Sant Llop fou l'encarregat dins de la tradició cristiana de guarir el mal de coll i l'afonia, i se'l relacionava amb alguns comportaments dels llops.

Tot això ens porta a cercar els seus orígens en un personatge precristià, el pare Llop, un home o un pastor que convivia amb un ramat de llops a les muntanyes. Altres parlen d'un San Llop que fou bisbe de Verona en el segle IV i també d'un bisbe de Troyes del segle V.

Segons la tradició, Sant Llop una vegada a l'any, baixava a les masies a cobrar el tribut que calia pagar si es volia evitar l'atac dels llops al bestiar i a les persones.

També era creença general, segons podem llegir als bestiaris medievals catalans, que si un home veia un llop abans que el llop el veiés a ell, la bèstia restava muda per sempre més, però, si era el llop qui el veia primer, qui perdia la veu era l'home -això darrer es produïa per l'ensurt que patia la persona en trobar-se'l. D'aquí ve la relació de Sant Llop amb l'afonia.

És clar que una de les divinitats remeieres de sant Llop són les propietats curatives del mal de coll i l’esquinència (esquinància o angina). Els goigs així ho recullen:

“Puix la real descendència
us obliga a ésser piadós,
guardeu-nos, sant Llop gloriós,
del mal de coll i d’esquinència”

Aquest sant protegia, doncs, també els pastors, els quals no havien de patir per les possibles destrosses que ocasionaven els llops en els ramats.

Pendent de traducció