Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
23/01/2019 23:57:46
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Imprimir

L'esglèsia

L'edifici de l'església de Sant Andreu de la Barca ha estat un element emblemàtic de la imatge de la població.

Podem dir que una de les imatges del poble és, especialment, el campanar, com podem veure en moltes de les panoràmiques generals de Sant Andreu de la Barca que hem oferit en una altre apartat d'aquesta secció de la web.

El campanar, una esvelta torre quadrada a la base que a mitja alçada passa a ser vuitavada i té finestres apuntades al pis més alt, construïda amb pedra rogenca ben tallada, és a moltes fotografies antigues de la població.

L’església parroquial de Sant Andreu de la Barca és documentada ja al segle XII. El campanar data del 1581.

La resta de l'església fou reconstruïda al darrer terç del segle XIX.

De l’església del segle XVI es conserven també unes claus de volta gòtiques esculpides (amb les imatges de Sant Andreu i la Mare de Déu del Roser) d'estil renaixentista.

L'edifici fou malmès durant la guerra civil (1936-1939) i l'arquitecte Francesc Salvant la reconstruí durant els anys quaranta.

La figura del rector Joanico
Una figura important dins la vida religiosa de Sant Andreu de la Barca va estar el rector mossèn Gaietà Joanico i Riera (1836-1915), al que és dedicat un carrer de la població. L'any 1912 se li va tributar una homenatge amb ocasió de les noces d'or de la primera missa. Aquest homenatge va merèixer una especial l'atenció fotogràfica.

A la presidència de l'acte, en la foto, podem veure al bisbe de Barcelona Laguarda, l'alcalde Nicolau Costa i Durán i el diputat Antoni Jansana i Llopart.