Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
13/11/2018 08:49:13
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Imprimir
Carmen J. Huertas
Carmen J. Huertas

Les obres de literatura juvenil de Carmen J. Huertas

L'autora Carmen J. Huertas, nascuda a Sant Just Desvern el 1958, però que viu a Corbera de Llobregat, ha escrit dues obres de literatura juvenil, Gent de pedra i La pedra del Sol, que tenen com a marc geogràfic la zona de Sant Andreu de la Barca.

La primera d'aquestes dues novel·les de literatura juvenil, Gent de Pedra, va guanyar el Premi Joaquim Ruyra 2002.

Carme J. Huertas, que com hem dit va néixer a Sant Just Desvern el 1958 però ara viu a Corbera de Llobregat, és una autora sorgida del col.lectiu literari nascut a Calafell Cisca Lafell, grup de sis amics i aprenents d'escriptors reunits per aprendre, llegir-se mútuament i publicar plegats.

Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i actualment estudia Filologia Catalana a la Universitat Oberta de Catalunya.

Es agent comercial de metalls, una feina amb horari lliure que, assegura, li ha permès compaginar professió i vocació.

Tot i que l'afició pels llibres li ve de lluny, va trigar molt a adonar-se que volia ser escriptora. De petita, devorava els llibres amb la mateixa constància amb què els nois i noies d'ara s'emplenen de televisió. Li agradava llegir perquè quan obria un llibre se submergia de ple en el seu món, de vegades parallel a la realitat, però sempre nou, diferent. Llegir històries va produir en ella un efecte que aviat va ser jutjat com a defecte: es va convertir en una gran mentidera. Explicava coses que mai no havien passat. Inventava contes amb qualsevol excusa i els protagonistes eren els mestres, els seus companys de classe, algú amb qui s'havia creuat al carrer o, fins i tot, el seu gos.

Quan va començar a tenir problemes per culpa de les seves mentides, va deixar d'explicar-les i va començar a escriure-les. Va omplir papers i papers. Carpetes, caixes i després armaris van quedar fins al capdamunt d'històries inventades. Van passar els anys i va estudiar i treballar allunyada del seu "defecte", que practicava només de nit o en les estones lliures.

Fins que un dia, algú va enxampar una de les seves carpetes, va llegir un text a l'atzar i ii va preguntar: "Des de quan ets escriptora?" Va ser en aquell moment quan se'n va adonar.

Carme J. Huertas va guanyar el Premi de les Lletres Vila de Corbera 1992 amb l'obra poètica Atrapada, el Premi Lluís de Montsià 1994 amb El darrer ball de les papallones, i el Premi Frederica Montseny amb Crònica habitual el 1995.

Amb Gent de Pedra li va ser atorgat el Premi Joaquim Ruyra 2002. Les novel·les Gent de pedra i La pedra del Sol han estat editades per l'editorial La Galera a las eva col·lecció El Corsari.

A més, té publicades "La febre de la Telenovel·la", dins el recull Suc de Llimona del col.lectiu Cisca Lafell, del 1996, i Bolets verinosos, del 1998.

Pendent de traducció