Ajuntament de Sant Andreu de la Barca
23/01/2019 22:44:20
Inici | Contacte | Mapa Web
Castellano | A A A
Sant Andreu de la Barca
Ciutat

Imprimir
Baronia de Castellvell o Castellví de Rosanes
Baronia de Castellvell o Castellví de Rosanes

La Baronía de Castellvell o Castellví de Rosanes o Castell de Sant Jaume

Sant Andreu de la Barca formava part de la baronia de Castellvell.

Aquesta jurisdicció medieval es troba esmentada ja l’any 936-37. El nom de Castellví (equivalent a "castell vell") fa referència a un origen molt anterior a l’època medieval i, de fet, les restes de la torre circular que ens han pervingut permeten datar-la en època romana.

Pren el nom del castell de Rosanes o castell de Sant Jaume, que domina la vila de Martorell.

Aviat la jurisdicció va passar-se a nomenar de Castellvell de Rosanes per tal de distingir-lo del Castellvell de la Marca (Alt Penedès) també pertanyent a la mateixa baronia.

El llinatge del Castellvell, senyors del castell, entrat el segle XIII va entroncar amb la poderosa família dels Montcada i posperiorment amb llinatges castellans.

El castell de Castellvell o Castellví de Rosanes
La història del castell de Rosanes és molt llarga. Precisament un dels grans historiadors de la contrada fou Bonaventura Pedemonte, afincat a Sant Andreu de la Barca, amb el seu llibre Notes per a la història de la baronia de Castellvell de Rosanes (Barcelona 1929).

El castell fou destruït el 1714 per les forces filipistes durant la Guerra de Successió després d'haver obligat els seus defensors, un contingent de paisans comandats pel coronel de miquelets Miquel Santjoan, a abandonar-lo.

Cal dir que el nucli de població de Castellví de Rosanes de Can Sunyer del Palau, té i manté una molt estreta relació amb Sant Andreu de la Barca.

Les ruïnes del castell de Rosanes estan aturonades i encinglerades a 369 m alt a l’est del poble de Castellví de Rosanes.

Del recinte medieval n’han quedat restes de muralla dels segles IX-X i un parell de torres rectangulars, juntament amb vestigis d’una capella i altres dependències construïdes durant els segles XIII-XIV.

L’església parroquial de Castellví de Rosanes, dedicada a sant Miquel, era l’advocació que tenia també la capella del primitiu Castellvell de Rosanes.

Pendent de traducció