NOTÍCIES

El Govern Municipal invertirà 140.000 euros en els equipaments esportius el proper trimestre i podrà expulsar càrrecs electes si fan discursos d’odi

divendres 29 de setembre del 2023, Sant Andreu de la Barca
El Govern Municipal invertirà 140.000 euros en els equipaments esportius el proper trimestre i podrà expulsar càrrecs electes si fan discursos d’odi

El Ple Municipal Ordinari ha donat el vist-i-plau al Govern Municipal de FEM Sant Andreu i En Comú Podem perquè tiri endavant la modificació del pressupost necessària per invertir 140.000 euros en les instal·lacions esportives durant els propers tres mesos que serviran per actualitzar-les i dotar-les d’elements de seguretat imprescindibles per evitar els accidents que han ocorregut amb anterioritat.

 

Així doncs, s’invertiran 55.000 euros per substituir la gespa natural de la piscina d’estiu de Can Salvi. D’aquesta manera el Govern Municipal reduirà la despesa en aigua i la despesa en manteniment i convertirà la instal·lació de Can Salvi en un equipament més sostenible.

 

Hi haurà una inversió de 45.000 euros en la instal·lació de cortines separadores a les pistes transversals al poliesportiu Josep Pla i 21.000 euros més que serviran per millorar la seguretat a la pista d’atletisme de la comandància, utilitzada per entitats esportives del municipi. La manca d’aquest element de seguretat ha provocat diferents accidents que amb la seva instal·lació desapareixeran.

 

14.000 euros es destinaran a la substitució de llums tradicionals, il·luminen poc en comparació a altres tecnologies i no són eficients en la vessant energètica, per llums de tecnologia led. Les zones on s’instal·laran són les pistes d’atletisme del municipi, així com la piscina d’estiu i les pistes de tennis i de pàdel de Can Salvi.

 

Finalment, també es destinaran 5.000 euros a actualitzar el material informàtic per millorar l’atenció a la ciutadania a les instal·lacions esportives de Sant Andreu de la Barca.

 

Expulsió de la Sala de Plens en el cas de protagonitzar discursos d’odi

En el Ple Municipal també s’han aprovat una sèrie de modificacions de l’articulat del Reglament Orgànic Municipal, el text legal que regula l’organització de l’Ajuntament, per dotar l’actual alcalde, Marc Giribet i Gavara, de la facultat d’expulsar qualsevol regidor o regidora de la Sala de Plenaris si utilitzen el seu torn de paraula per fer públics discursos d’odi.

 

Una de les principals modificacions del articles defineix que “quan es produeixin tres avisos dins de la mateixa sessió, amb advertiment durant la  segona vegada de les conseqüències del tercer, la Presidència podrà ordenar que abandoni el local en què s’estigui realitzant la reunió, adoptant les mesures que consideri oportunes per tal que es faci efectiva l’expulsió. Únicament tindrà dret a reincorporar-se a la sessió a efectes de participar en la votació”.

 

Així doncs, el Ple Municipal de Sant Andreu de la Barca es blinda davant de discursos o expressions que ataquin una persona o col·lectiu per raó de naixement, origen, sexe, gènere, orientació sexual, etc.

 

Per altra banda, amb l’aprovació del plenari dels canvis en el ROM també es dóna el vist-i-plau a la creació de la figura de la vicealcaldia, un nomenament que pot fer el Govern Municipal i que substitueix la primera tinença d’alcaldia, sense cap suplement econòmic. El vicealcalde o vicealcaldessa substituirà l’alcalde quan aquest no estigui disponible.

 

Moció a favor del futbol femení i contra el masclisme

El Ple Municipal de Sant Andreu de la Barca va aprovar per una àmplia majoria una moció a favor del futbol femení i contra el masclisme, com a conseqüència dels fets de les últimes setmanes des de que la Selecció Espanyola Femenina va guanyar el Mundial per primera vegada a la seva història.

 

Per altra banda, els representants a Sant Andreu de la Barca del Consell Comarcal de la Gent Gran del Baix Llobregat han aprofitat uns minuts a la part final del ple per llegir un manifest pel dia 1 d’octubre, Dia Internacional de les Persones Grans. Els representants ja han avançat que les activitats per celebrar el dia es faran el 9 d’octubre a Sant Andreu de la Barca.

 

Posada en marxa de l’Audiència Pública Ciutadana i les Preguntes Registrades

Finalment, el Ple Municipal també ha donat via lliure per fer algunes modificacions que amplien els espais de participació de la ciutadania. En primer lloc, les Preguntes Registrades. Així doncs, a partir del ple del mes d’octubre, totes les preguntes que es facin a l’equip de Govern s’hauran d’entrar per instància en un termini màxim de 72 hores abans del ple, és a dir, abans de les 23:59 del dilluns de la setmana del Ple Municipal. D’aquesta manera, el Govern Municipal té tres dies per recollir la informació que es demana i respondre les preguntes en el mateix Ple Municipal on es formulen.

 

Per a les persones que tenen dificultats amb les tecnologies, també podran fer les preguntes que desitgin i registrar-les de manera oficial ja que el personal de la planta 0 de l’Ajuntament els ajudaran a omplir una instància per poder fer una pregunta al Govern Municipal durant el ple.

 

Lligat a les Preguntes Registrades, abans del Ple Municipal s’ha celebrat la primera Audiència Pública Ciutadana que ha comptat amb una vintena de santandreuencs i santandreuenques que han tingut una hora per dirigir-se al Govern Municipal i a qualsevol dels càrrecs electes presents a la sessió. Un dels principals canvis és que la ciutadania disposa d’una hora per dirigir-se al Govern Municipal i a més, s’elimina la restricció que les preguntes hagin d’estar relacionades amb l’ordre del dia, per tant, qualsevol ciutadà o ciutadana de Sant Andreu de la Barca pot preguntar el que vulgui per resoldre la seva preocupació.