NOTÍCIES

Sant Andreu de la Barca crea la primera comunitat energètica

Una societat mixta d’energia compartida, que neix en col·laboració públic-privada
dijous 30 de març del 2023, Sant Andreu de la Barca
Sant Andreu de la Barca crea la primera comunitat energètica

L’Associació Àrea 8 i l’Ajuntament han constituït la primera comunitat energètica de la ciutat: CED SABarca.

 

La societat CED SABarca està integrada per les empreses locals Foima, Garvicari, Oròvium i Vinca, l’empresa municipal SAB Urbà i les associacions Àrea 8 i AE Pedrosa.

 

Aquesta societat mixta d’energia compartida neix en col·laboració públic-privada i en forma part l’empresa municipal SAB-Urbà. L’objectiu de la comunitat energètica és la generació d’energia renovable de proximitat compartida entre els seus membres.

 

L’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba, ha explicat que “aquesta comunitat pretén produir, distribuir i comercialitzar energia renovable de proximitat” i ha subratlla que “aquesta és la primera comunitat energètica de l’àrea metropolitana de Barcelona que es posa en marxa amb la col·laboració públic-privada”.

 

Aquest és un instrument clau per a impulsar la transició energètica a nivell local, desenvolupant generació distribuïda i renovable en el territori, empoderant al ciutadà i involucrant a les entitats municipals en aquesta transformació.

 

La comunitat energètica va presentar el seu projecte, pressupostat en 2,2 milions d’euros, a l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), que depèn del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO).

 

El projecte preveu l’impuls de l’ús del vehicle elèctric, amb la incorporació de 6 cotxes, la posada en marxa de 8 punts de recàrrega per a les empreses i la creació d’una fotolinera amb 10 punts de recàrrega. La iniciativa es completa amb la col·locació de plaques fotovoltaiques per a la gestió de la demanda energètica de les empreses participants i una reserva d’energia per aplicar en cas de pobresa energètica.

 

Els promotors de la iniciativa preveuen una generació d'energia d’un milió i mig de kWh anuals a la primera fase de posada en marxa, una xifra que podria arribar a mig termini als 15 GWh amb la incorporació de nous sostres de naus.