L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha encetat un programa de xerrades, que compta amb la participació d’experts en medicina, epidemiologia i salut pública, per debatre i reflexionar a l’entorn de la covid-19.
El doctor Andreu Segura ha estat el primer dels participants en aquesta iniciativa i ha assegurat que “hem tingut un excés d’informació, no hem tingut temps de pair-la”.
Segura ha estat director de l’Institut de Salut Pública i ha coordinat el programa de medicina preventiva i de salut pública, a més d’haver ocupat d’altres càrrecs, com ara secretari de la comissió interdepartamental de salut pública (PINSAP) i coordinador del projecte COMSalut, i professor a la Universitat de Barcelona.
Segura ha assegurat que els ciutadans “hem tingut una resposta de privilegiats, de persones no acostumades a patir, hem pensat que si preníem mesures molt dràstiques això s’acabaria de seguida. Aquestes mesures tenen sentit si duren poc, sinó no són sostenibles” i ha afegit que “les autoritats sanitàries s’han vist forçades a prendre mesures molt espectaculars perquè la població ho exigia amb l’esperança de solucionar el problema de soca-rel”.
Andreu Segura ha manifestat que la diferència entre la covid-19 i d’altres pandèmies precedents, com ara la de la dècada dels cinquanta, ha estat el paper que han jugat els mitjans de comunicació i les xarxes socials. “El fet de rebre informació permanentment fa que el teu marc de referència sigui molt preocupant, potser més del que toca. Aquesta sensibilitat de privilegiats ens fa sentir més vulnerables”.
L’expert ha reconegut que “els clínics intenten fer tot el possible davant d’una persona que es mor, sense saber si se’n sortirà. Això col·lapsa el servei” i ha afegit que “les retallades en salut no són una explicació suficientment rigorosa per explicar el col·lapse en canvi la manca d’inversió en salut pública ha estat notable”.
“Hem trobat a faltar una actitud més de lideratge, proactiva, tant de la salut pública com de l’atenció primària” manté Segura, que considera que “la salut pública a Espanya no és dolenta però no hem aprofitat el temps per solidificar la seva estructura ni fer una estratègia de salut pública, que està molt relacionada amb l’atenció primària”.