L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha creat quatre itineraris saludables, que tenen com a protagonista el riu Llobregat, que pretenen, d’una banda afavorir l’activitat física i de l’altre acostar aquest element natural a la ciutadania.
La iniciativa està en el marc del projecte per a la recuperació del riu Llobregat, que ha dut a terme l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que ha comptat amb un pressupost de 900.000 euros.
A cadascun dels tres accessos al riu, a la zona de Corbera, del Josep Pla i el Palau, s’han senyalitzat els quatre itineraris, encara que aquests no es limiten només a la zona del riu, n’hi alguns que comencen a la zona urbana de la ciutat.
En total n’hi ha quatre itineraris, diferenciats per colors (verd, vermell, taronja i blau) en funció de la distància que cobreixen, que va dels 2,8 quilòmetres als 6,5 quilòmetres.
La regidora d’Urbanisme, Ana Alba, ha recordat que aquests tipus d’itineraris, que es poden cobrir a peu, en bicicleta o corrents, “tenen com a objectiu la salut i no el rendiment esportiu” i que la finalitat és millorar la qualitat de vida de les persones.
El projecte per a la recuperació del riu ha permès millorar els accessos a aquest espai natural, la creació d’espais dels que podran gaudir els ciutadans (quan la situació sanitària ho permeti) i la col·locació de mobiliari.
Un dels aspectes més destacats d’aquesta actuació és que ha estat la primera vegada a Catalunya s’estudia les millores que suposa per a la salut de les persones una actuació urbanística.
La Generalitat, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació van triar aquest projecte per fer aquest anàlisi. Segons l'estudi inicial realitzat per la Generalitat (abans de la pandèmia que ens afecta), els principals problemes de salut crònics dels ciutadans de Sant Andreu de la Barca eren similars al de la resta de municipis del nostre entorn: taxes elevades de colesterol, hipertensió arterial i trastorns d'ansietat.
La recuperació de la llera del Llobregat pot contribuir a incrementar l'activitat física entre els ciutadans, que disposaran d'un nou espai de lleure, que vindria a augmentar l'autoestima reduint d'aquesta manera la depressió i l'ansietat; disminuir les malalties cardiovasculars, respiratòries i la sensació d'estrès. Un altre dels aspectes positius seria la millora de la cohesió social i del teixit associatiu i la reducció de l'aïllament social.