NOTÍCIES

El govern presenta i activa el Protocol d’Actuació Municipal per Avís de Calor Intensa

dilluns 10 de juliol del 2023, Sant Andreu de la Barca
El govern presenta i activa el Protocol d’Actuació Municipal per Avís de Calor Intensa

El govern de Sant Andreu de la Barca ha presentat aquest matí, en una roda de premsa, el Protocol d’Actuació Municipal (PAM) per Avís de Calor Intensa, ja que des de Protecció Civil han avisat que estan previstes unes temperatures que oscil·laran entre els 38,2 graus i els 40,2 graus. Un episodi que estarà vigent fins dimecres 12 de juliol. Per aquest motiu també s’ha procedit a l’activació d’aquest Protocol. A diferència de l’avís de la Generalitat, que només activen aquests avisos quan la temperatura supera els límits durant 3 dies, en el cas del govern de Sant Andreu s’ha decidit modificar aquest llindar i que amb només 2 dies de previsió d’altes temperatures, s’activi el Pla d’Actuació Municipal per Avisos de Calor.

 

Amb l’activació d’aquest Protocol es posen en marxa els tres refugis climàtics previstos per aquest estiu com són el Teatre Núria Espert, la Biblioteca Aigüestoses i la piscina de Can Salvi en diferents horaris. El Teatre Núria Espert estarà obert de 12.00h a 18.00h els dies d’avís per calor intensa o molt intensa. També la segona planta de la Biblioteca Aigüestoses dins el seu horari habitual de dilluns a divendres de 15.30h a 20.30h i els dimecres s’amplia també els matins de 10.00h a 13.30h.

 

Respecte a la piscina s’incorpora una novetat aquest any i és que durant els avisos de calor intensa o molt intensa, la piscina d’estiu de Can Salvi ampliarà el seu horari fins les 21.00h i tindrà l’accés gratuït, respectant el límit d’aforament, entre les 18.00h i les 21.00h pels grups de població vulnerable que hauran d’acreditar, mitjançant diferent documentació, que pertanyen a un d’aquests grups.

 

Aquests grups són:

  • Persones grans, especialment majors de 65 anys (acreditació mitjançant el DNI).
  • Nadons i nens i nenes de menys de 10 anys, acompanyats d’un adult (acreditació mitjançant el llibre de família o una autorització).
  • Persones embarassades (acreditació mitjançant prescripció mèdica o per percepció directa en el control d’accés).
  • Persones fràgils que viuen soles o en situació de pobresa (acreditació mitjançant la targeta moneder de Serveis Socials).
  • Persones amb discapacitat física o psíquica que limiti l’autocura i la mobilitat i també pels acompanyants, si el requereix (acreditació mitjançant resolució o targeta de persones amb discapacitat).

 

Per altra banda, des de Serveis Socials s’envia un missatge per SMS a totes les famílies vulnerables que disposen d’una targeta moneder per informar-les que poden utilitzar aquest servei de refugis climàtics. Amb aquest protocol també es posa en marxa la feina coordinada de diferents àrees de l’ajuntament: Esports, Participació Ciutadana, Serveis Socials, Cultura, Policia Local, Comunicació, Obres i Serveis i Protecció Civil.

 

Canvi de categories: calor intensa o calor molt intensa

Des del Servei Meteorològic de Catalunya, de manera coordinada amb l’Agència de Salut Pública i amb la Direcció General de Protecció Civil, han acordat modificar els avisos de calor i fred perquè siguin més entenedors. D’aquesta manera es creen dues categories: calor intensa i calor molt intensa, en horari diürn i nocturn.

 

En horari diürn, l’avís de calor intensa s’activarà quan la temperatura estigui entre els 38,2º i els 40,2º. Aquest avís passarà a ser de calor molt intensa quan superi el llindar de 40,2º.

 

Respecte a l’horari nocturn, s’activarà l’avís de calor intensa quan les temperatures mínimes es moguin entre els 23º i els 25º. En el moment que superi els 25º hi haurà un episodi nocturn de calor molt intensa.